Περίπου 5.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ίσως μεταφερθούν εκτός Λονδίνου λόγω Brexit

Περίπου 5.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ίσως μεταφερθούν εκτός Λονδίνου λόγω Brexit

Ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών θέσεων εργασίας που θα μεταφερθούν εκτός της Βρετανίας ή θα δημιουργηθούν εκτός της χώρας έως τον Μάρτιο του 2019 λόγω του Brexit μειώθηκε στο ήμισυ σε σχέση με πριν από έξι μήνες στις 5.000 θέσεις, όπως δήλωσαν στο Reuters εταιρίες που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στον βρετανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Έρευνα του Reuters μεταξύ 119 εταιριών, σε συνέχεια αυτής που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, έδειξε επίσης ότι το Παρίσι ξεπέρασε τη Φρανκφούρτη ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για τις νέες θέσεις εργασίας.

Κάποιες τράπεζες αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τις θέσεις που θα χρειαστεί να μεταφέρουν καθώς εξετάζουν πιο προσεκτικά τώρα ποιες ακριβώς δραστηριότητες θα χρειαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το Λονδίνο άνετα θα παραμείνει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενισχύοντας τις θέσεις των υποστηρικτών του διαζυγίου με την ΕΕ, οι οποίοι λένε ότι ήταν υπερβολική η απειλή για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από μια εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Βρετανίας.

Στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικοί προέβλεψαν μαζική έξοδο των χρηματοπιστωτικών θέσεων εργασίας από το Λονδίνο προς τα ανταγωνιστικά κέντρα στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ το καλοκαίρι του 2016.

Η έρευνα του Σεπτεμβρίου έδειξε ότι οι εταιρίες σχεδίαζαν να μεταφέρουν ή να δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη έως την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου του 2019.

Το μέλλον του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στις συνομιλίες για το Brexit καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Βρετανίας και τη μεγαλύτερη πηγή φόρων.

Οι εταιρίες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, μεταξύ των οποίων τράπεζες, ασφαλιστικές και εταιρίες διαχείρισης ενεργητικού, απάντησαν σε ερωτήματα για τα σχέδια τους στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit, βάσει του οποίου η Βρετανία θα αποχωρήσει όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Πάνω από τις μισές εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν στο Reuters ότι θα χρειαστούν να μεταφέρουν προσωπικό ή να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητές τους λόγω του Brexit. Ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αντίκτυπος και οι υπόλοιποι ότι δεν γνωρίζουν ή ακόμα εξετάζουν τα σχέδιά τους.

Αρκετές τράπεζες δήλωσαν ότι αναθεώρησαν πτωτικά τις εκτιμήσεις τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Η Deutsche Bank, που αρχικά σκεπτόταν να μεταφέρει έως 4.000 εργαζομένους εκτός Λονδίνου, τώρα θα μεταφέρει λιγότερους από 200, σύμφωνα με την έρευνα. Η UBS σχεδιάζει να μεταφέρει 200 άτομα στη Φρανκφούρτη από το Λονδίνο, ενώ προηγουμένως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μεταφέρει 1.500 θέσεις εργασίας, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα. Η Goldman Sachs, που αρχικά εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει περίπου 1.000 υπαλλήλους, τώρα αναμένει να μεταφέρει λιγότερους από 500, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Σε μια ακόμα απρόσμενη εξέλιξη, το Παρίσι αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος νικητής στη μάχη για τις τραπεζικές θέσεις εργασίας του Λονδίνου που ίσως μεταφερθούν σε πόλεις της ΕΕ μετά το Brexit, σύμφωνα με την έρευνα.

Η γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να κερδίσει 2.280 θέσεις εργασίας, η Φρανκφούρτη 1.420 θέσεις εργασίας, ενώ ακολουθεί το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο, με 612 και 407 θέσεις εργασίας, βάσει των ευρημάτων της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ