Περιορισμός ύφεσης στο 5-8% με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ.
Χρ. Σταϊκούρας

Περιορισμός ύφεσης στο 5-8% με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την ύφεση στο 5 με 8% του ΑΕΠ για το 2020, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με «οπλοστάσιο» τα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ που έχει λάβει, λαμβάνει και θα λάβει σε βάθος χρόνου η χώρα.  

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως αν υπάρξει ακόμη ένας μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3%, «Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό μπορεί να υπερβεί το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο», πρόσθεσε. 

«Θα υπάρχει διαρκής επικαιροποίηση», διευκρίνισε ο κ. Σταίκούρας, επισημαίνοντας ότι τη θέση της βαθιάς ύφεσης το 2020 θα πάρει η ισχυρή ανάπτυξη το 2021. 

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση και εποχιακό τουρισμό που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα, ενώ αναμένεται να περιλαμβάνουν μείωση ΦΠΑ και στην προκαταβολή φόρου.

«Μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων πολιτικών, με μονιμότερα χαρακτηριστικά, εφόσον θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας της υγειονομικής κρίσης του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή στις επιχειρήσεις που θα έχουν κάνει αίτηση μέχρι τότε. «Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισ. ευρώ τις επομενες 10 ημέρες» τόνισε ακόμα.

Διαβάστε ακόμα:

- EBRD: Προβλέπει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% φέτος