Περίεργα παιχνίδια από την κυβέρνηση με τα «παρκαρισμένα» 650 εκατ. ευρώ

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 00:02
-A +A
Περίεργα παιχνίδια από την κυβέρνηση με τα «παρκαρισμένα» 650 εκατ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ύψους 650 εκατ. ευρώ έχει παρκαρισμένο η κυβέρνηση, το οποίο ακόμα και η Κομισιόν αναρωτιέται σε τι σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει.

Δήθεν η κυβέρνηση το κρατάει μήπως χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για τις εφάπαξ αποζημιώσεις στα ειδικά μισθολόγια αλλά η αλήθεια κρύβεται αλλού. Όπως αναφέρει η Κομισιόν το κονδύλι αυτό γεννά υποψίες εν όψει των εθνικών εκλογών. Αυτό που λένε δηλαδή οι δανειστές μας είναι ότι φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα το κάνει μερίσματα και επιδόματα για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων. Οι δημοσκοπήσεις ακόμα και αυτές που είναι «φιλικές» για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ανησυχούν το κόμμα, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει τις μηχανορραφίες, για να περιορίσουν τη ζημιά στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Με τα λεφτά του ελληνικού λαού και μετά από θυσίες πολλών ετών η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια περίεργα. Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο δεν υπήρξε καμία αναφορά επί του θέματος ενώ στελέχη του κυβερνώντος  κόμματος αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το θέμα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τουλάχιστον τραγική, τα χρέη προς τους προμηθευτές συνεχίζουν να διογκώνονται και ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ, οι επιστροφές φόρων υπολείπονται των στόχων, ενώ για μία ακόμα φορά περικόπτεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια η κυβέρνησης έκοψε 1,8 δις. ευρώ από το ΠΔΕ για να μοιράσει χρήματα και επιδόματα, αγνοώντας το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που συνεχίζει να πληρώνει τεράστιους φόρους και πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, εξέλιξη που δυστυχώς βλάπτει την οικονομία αλλά και δημιουργεί την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, με τους κατοίκους να ζουν από την επιδοματική πολιτική και τις επιχορηγήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Πρακτικές, όμως που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο Μνημόνιο και θα πετάξουν στα σκουπίδια τις θυσίες των Ελλήνων που έχασαν το 35% των εισοδημάτων και μία χώρα που απώλεσε του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Είναι ενδεικτικά τα παρακάτω στοιχεία που δείχνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει αλλού τα 650 εκατ. ευρώ και όχι για να μειώσει τις επιστροφές φόρων και να καλυτερεύσει την κατάσταση στην υγεία. Για παράδειγμα:

1. Τον πρώτο μήνα του έτους έγιναν λιγότερες επιστροφές φόρων ύψους 35 εκατ. ευρώ.

2. Για τις Δημόσιες Επενδύσεις δόθηκαν λιγότερα χρήματα ύψους 58 εκατ. ευρώ.

3. Δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στα νοσοκομεία από 1,148 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός

4. Στους Δήμους δόθηκαν λιγότερα 62 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα