"Πέρασε" το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

"Πέρασε" το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε τις προσφυγές κατά του προγράμματος OMT (Outright Monetary Transactions) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως απεφάνθη, ένα πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων στο απόγειο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης δεν αντιβαίνει το γερμανικό νόμο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για τον Mario Draghi και ήττα για τους γερμανούς επικριτές του, σε μια περίοδο που επανέρχονται οι εντάσεις ανάμεσα στην ΕΚΤ και τη Γερμανία.

Το πρόγραμμα ΟΜΤ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, βδομάδες μετά τη δήλωση Draghi ότι θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να σώσει το ευρώ. Μπορεί το πρόγραμμα να μη χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ωστόσο και μόνο η δημιουργία του, τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο νόμισμα.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, η ΕΚΤ επιτρέπεται, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με την γερμανική συμμετοχή, να στηρίζει χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης, αγοράζοντας κρατικά ομόλογά τους. Οι όροι που τίθενται είναι οι εξής:

- Οι αγορές των ομολόγων δεν επιτρέπεται να προαναγγέλλονται.

- Ο όγκος τους πρέπει να είναι εκ των προτέρων περιορισμένος.

- Μεταξύ έκδοσης ενός κρατικού ομολόγου και αγοράς από την ΕΚΤ πρέπει να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να μην αλλοιωθούν οι όροι της έκδοσης.

- Επιτρέπεται να αγοραστούν μόνο ομόλογα από κράτη τα οποία μπορούν ακόμη να χρηματοδοτούνται στις αγορές.

Πριν από την τελική του απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο και ενώ αρχικά είχε αρχικά αποφασίσει ότι υπήρχε πράγματι παραβίαση της εντολής της ΕΚΤ, είχε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο από την πλευρά του δεν εξέφρασε ενστάσεις σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακολούθησε την άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υιοθετώντας μάλιστα και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Η απόφαση αφορούσε προσφυγή ομάδας 35.000 Γερμανών, με επικεφαλής πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, οι οποίοι υποστηρίζαν ότι το ΟΜΤ συνιστούσε παράνομη νομισματική χρηματοδότηση και ως εκ τούτου, παραβίαζε τη γερμανική νομοθεσία.

Στηρίζει η Κομισιόν την ΕΚΤ

“Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι επί της ουσίας το δικαστήριο επικυρώνει την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 16ης Ιουνίου 2015. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σεβόμενη την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως την ΕΚΤ στην εκτέλεση των καθηκόντων της”.