Πέντε ημέρες και... πέντε αγκάθια για την Creta Farms

Πέντε ημέρες και... πέντε αγκάθια για την Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Ένα πενθήμερο εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας ξεκινά σήμερα για τη υπόθεση της Creta Farms καθώς την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από τους εν δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές. Στο διάστημα αυτό θα αποτυπωθεί ποιοί είναι οι υποψήφιοι για τη διάσωσή της αλλά κυρίως θα καταγραφεί ποιούς όρους θέτουν για ένα τέτοιο εγχείρημα. Παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα κρίνει και τα πραγματικά περιθώρια που υπάρχουν.

Την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην υποβολή προσφορών από υποψήφιους επενδυτές, επεσήμανε ότι έως σήμερα, έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως και επίσημα ουσιαστικό ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από έτερους υποψηφίους επενδυτές που θα το εκφράσουν το προσεχές διάστημα.

Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες τα σχήματα που ενδιαφέρονται για την Creta Farms πλησιάζουν τα 15. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, της Chpita (που έχει ήδη τον έλεγχο της Nikas στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας), η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (που έχει εντάξει στο portfolio των δραστηριοτήτων της στα τρόφιμα την Παλίρροια) και ο όμιλος Βιτζηλαίου της Impala. Οι σχετικές πληροφορίες φέρουν μεταξύ των ενδιαφερομένων και μεγάλο ισπανικό όμιλο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων, ενώ από την κούρσα “απουσιάζει” η Deca Investments, η διαχειρίστρια εταιρεία του Diorama που φημολογείτο ότι ενδιαφερόταν σχετικά.

Αν και οι όροι που θέτουν οι υποψήφιοι και ενδιαφερόμενοι θα αποσαφηνισθούν επισήμως, μετά την εβδομάδα αυτή, οι προθέσεις των επενδυτών (όπως και των τραπεζών), είναι ήδη προφανείς, και συνοψίζονται σε τρεις παραμέτρους – εμπόδια για την εξέλιξη της διαδικασίας:

1. Το υψηλό κούρεμα των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τις τράπεζες.
2. Την “αφαίρεση” της παραμέτρου Δομαζάκη από της εξίσωση της επόμενη ημέρας.
3. Την μείωση του προσωπικού που οι περισσότεροι θεωρούν “υπεράριθμο”.

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται -ανεπίσημα έστω- οι πληροφορίες κατά τις οποίες οι περισσότεροι εκ των υποψήφιων μνηστήρων, θεωρούν “εύλογο” το κούρεμα των δανείων (και των υποχρεώσεων) της αλλαντοβιομηχανίας κατά 60-80%. Κάτι που σημαίνει ότι από τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 110 εκατ. Της Creta Farms θα “χρειαστεί” να κουρευτούν περίπου 70 εκατ. Ευρώ, ενώ από τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές (άνω των 35 εκατ. ευρώ) θα ζητηθεί να “κουρευτούν” περί τα 20 εκατ. Βεβαίως οι τράπεζες από την πλευρά τους, δεν βλέπουν... ιδιαίτερα θετικά μία τέτοια προοπτική, αλλά κατά τις πληροφορίες αναμένουν την επίσημη υποβολή των προτάσεων, για να τοποθετηθούν και να διαπραγματευτούν.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες εξακολουθούν να μην δέχονται τους όρους που θέτει η πλευρά Δομαζάκη (που εκφράστηκε επίσημα με επιστολή του Μάνου Δομαζάκη) για να συναινέσει στην ενεχυρίαση του μετοχικού της πακέτου προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενδιαμεση χρηματοδότηση για να μείνει εν λειτουργία η εταιρεία μέχρι να βρεθεί λύση μέσω στρατηγικού επενδυτή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μάνος Δομαζάκις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σήμερα, δήλωσε προ ημερών ότι συμφωνεί με την περαιτέρω ενεχυρίαση μετοχών της εταιρείας προς τις τράπεζες, υπό τον όρο ότι τα δικαιώματα ψήφου των έως σήμερα μη ενεχυριασμένων μετοχών θα ασκηθούν μόνο σε περίπτωση κατά την οποία εντοπισθούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου νέου επενδυτή. Η πλευρά των τραπεζών όμως θεωρεί ότι ο όρος αυτός μπορεί να προκαλέσει εμπόδια στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή.

Επίσης οι τράπεζες δεν συμφωνούν με την άρση των προσωπικών εγγυήσεων που επίσης φέρεται να θέτει ως όρο ο κ. Μάνος Δομαζάκις. Αντιθέτως, ο κ. Τάκης Δομαζάκης φέρεται να συναινεί στην χωρίς όρους ενεχυρίαση. Ανεπίσημα ως τώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Δομαζάκι διατηρούν τον έλεγχο στο κάτι λιγότερο από το 80% της Creta Farms που κατέχουν σε σχεδόν ισομεγέθη μετοχικά πακέτα. Το υπόλοιπο 20% είναι ήδη ενεχυριασμένο προς τράπεζες (Συνεταιριστική Χανίων) για μέρος του δανεισμού που έχει χορηγηθεί στην εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές εξουσίες των αδελφών Δομαζάκι, στην “επόμενη ημέρα” της Creta Farms, μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί και τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι σαφώς και προτιμούν να ελέγξουν χωρίς προϋποθέσεις την εταιρεία.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ένα πρόσθετο εμπόδιο που θα προκύψει σχετικά με τις τράπεζες, αφορά το δάνειο που χορήγησε πριν μήνες (και λίγο πριν αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση στην Creta) στην εταιρεία η ΕΤΕπ, και η οποία φέρεται να μην συζητά το ενδεχόμενο κουρέματος.

Την ίδια στιγμή στην “ατζέντα” της διάσωσης μπαίνει και το “θέμα” που έχει προκύψει από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων “μνηστήρων” για υπεράριθμους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τις διαδικασίες της επόμενης εβδομάδας όταν θα επισημοποιηθούν οι προτάσεις των στρατηγικών επενδυτών.

Με το καλό σενάριο για την Creta να “βλέπει” υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα, τα περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά και τα εμπόδια παραμένουν πολλά. Όσο ο χρόνος κυλά χωρίς λύσεις, η Creta δεν αντιμετωπίζει πια μόνο το πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων για να επανεκκινήσει τη γραμμή παραγωγής της, αλλά και το ότι η ίδια αρχίζει να εξαφανίζεται και ως “σήμα” από την αγορά.