Πέφτουν οι εισπράξεις από κατασχέσεις - ρυθμίσεις ελέω εκλογών

Πέφτουν οι εισπράξεις από κατασχέσεις - ρυθμίσεις ελέω εκλογών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι δανειστές δυστυχώς επιβεβαιώνονται προς το παρόν για τις απώλειες εσόδων από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πριν ξεκινήσει λοιπόν η προεκλογική περίοδος τα 3,9 εκατομμύρια των οφειλετών περιόρισαν τις πληρωμές τους προς την εφορία καθώς είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για τη ρύθμιση που θα ερχόταν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ  στο α΄ τετράμηνο του 2019 μειώθηκαν οι εισπράξεις από κατασχέσεις αλλά και τις ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ σε 1,64 δισ. ευρώ, έναντι 1,89 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το πρώτο τετράμηνο 2018. Ο ρυθμός των εισπράξεων χαμήλωσε κατά 150 εκατομμύρια ευρώ ή 8% σε διάστημα ενός έτους. Και όπως όλα δείχνουν η χαλάρωση αυτή θα συνεχισθεί εξαιτίας της  παράτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν εισπραχθεί συνολικά από κατασχέσεις και ρυθμίσεις 5,5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για τη φορολογική διοίκηση. Ακόμα και εάν επιτευχθεί το ίδιο ποσό και φέτος η ρύθμιση θα είναι αποτυχημένη καθώς στόχος της νέας ρύθμισης δεν ήταν μόνο να μπορέσουν οι οφειλέτες να ξεπληρώσουν τα χρέη τους αλλά και να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά. Η επιτυχία της ρύθμισης ξεκινά από 6 δισ. ευρώ και πάνω.

Και προκειμένου να μην χάσει τους στόχους της η ΑΑΔΕ ξεκίνησε αμέσως τις αποβάσεις στα νησιά. Στέλνει 300 εφοριακούς σε όλη την Ελλάδα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες διογκώνεται με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από ΦΠΑ να… πέφτουν. Τα χειρότερο είναι ότι φέτος έτσι και αλλιώς τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα είναι μειωμένα εξαιτίας των μετατάξεων διάφορων προϊόντων στον χαμηλό συντελεστή 13% από 24% που ήταν μέχρι πρότινος. Αν σε αυτά συμπεριληφθεί και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών κατά 30% στα νησιά που έχουν δεχθεί τις περισσότερες ροές μεταναστών τότε το μίγμα είναι εκρηκτικό για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές στα Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίος και Σάμο είναι 17% αντί 24%, 9% αντί 13% και 4% αντί 6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, και αμέσως μετά η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, για να μην υπάρξουν ανατροπές και αυξήσεις τιμών στα νησιά αυτά  ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι με βάση την νομοθεσία, η απόφαση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών πρέπει αρχικώς να εγκριθεί από υπηρεσία που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει οριστεί και αν έχει εγκρίνει την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω του μεταναστευτικού. Σε περίπτωση πάντως που διαπιστωθούν νομικά κωλύματα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί η έκδοσης  μιας ακόμα Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).