Πατάει «γκάζι» στις επενδύσεις το BrookLane

Πατάει «γκάζι» στις επενδύσεις το BrookLane

Γκάζι πατάει το fund Brooklane που μεγιστοποιεί το επενδυτικό αποτύπωμά του στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σειρά τοποθετήσεων σε ποιοτικά ακίνητα. Το επενδυτικό όχημα ιδρύθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια από τον Frank Aziz που έχει στο ενεργητικό του deals στο Λονδίνο και βέβαια τη διαχείριση επενδύσεων σε Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές.  

Έχει, δε, ξεκινήσει τη «θητεία» του από τη Morgan Stanley και τη Spinnaker Capital, ενώ την τελευταία πενταετία δίνει έμφαση στο ελληνικό real estate. Όπως εξάλλου έχει αναφέρει ο Φρανκ Αζίζ, η Brooklane, ο λόγος για τον οποίο επενδύει στη χώρα είναι ότι υπάρχουν καλές προσδοκίες, ενώ μάλιστα, η αγορά - που βρισκόταν 10 χρόνια σε «κώμα» - προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες.

Έχοντας βγει από το τέλμα, πρόκειται να καλύψει το κενό των προηγούμενων ετών πιο γρήγορα, ώστε να κλείσει την ψαλίδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο Αζίζ σε συνέδριο.

Το 2019, που υπήρξε μία από τις καλύτερες χρονιές για τις επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα, η Brook Lane Capital πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές. Απέκτησε, τότε, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, προς περίπου 95,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οκτώ ακίνητα από τα οποία ξεχωρίζουν οι εγκαταστάσεις της Vodafone στο Χαλάνδρι, το κτίριο που είναι μισθωμένο από τη Samsung στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και το κτίριο στην οδό Μιχαλακοπούλου στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά είχε αγοράσει το κτίριο γραφείων, που είχε πουλήσει η Τράπεζα Πειραιώς, προς περίπου 10 εκατ. ευρώ και στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Microsoft στη Λεωφ. Κηφισίας στα Ανάβρυτα.  

Αυτές τις μέρες το Brooklane έκανε δυνατό come back, υπογράφοντας συμφωνία-πλαίσιο με την Lamda Development, βάσει της οποίας τα δύο μέρη θα αναπτύξουν σύγχρονο πύργο μεικτής χρήσης. Πρόκειται για επένδυση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μικτής χρήσης κτιρίου, με χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες, συνολικής επιφάνειας 60 χιλ. τ.μ. Για την υλοποίησή της θα δημιουργηθεί εταιρία ειδικού σκοπού όπου θα συμμετέχει η Brook Lane με 70% και η Lamda θα ελέγχει το υπόλοιπο 30%.

Επίσης, στο χαρτοφυλάκιό του το Brooklane διαθέτει το έργο της αξιοποίησης του ακινήτου όπου βρισκόταν η πρώην Kodak επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα το fund μαζί με τη Noval του ομίλου Βιοχάλκο θα κατασκευάσει υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. στο οποίο αντιστοιχούν, από το 2022 έως το 2025, κεφαλαιουχικές δαπάνες 48,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σε 77,3 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης.

Με το Brooklane να έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων, ένα από τα ακίνητα που απέκτησε το 2020 προς περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορά το εμπορικό κέντρο South Polis που είχε κατασκευαστεί από τον όμιλο Μπ. Βωβός και είχε περιέλθει στην Alpha Bank.

Πριν από μερικά χρόνια το fund είχε αποκτήσει από τη Eurobank δύο χαρτοφυλάκια με 370 ακίνητα, συνολικής αξίας 84 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να διεκδικεί τα Project Terra και Project Skyline της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, αντίστοιχα.