Παροχές σε πολλές δόσεις με το βλέμμα στις κάλπες

Δευτέρα 06 Μαΐου 2019, 00:02
-A +A
Παροχές σε πολλές δόσεις με το βλέμμα στις κάλπες

Του Θανάση Παπαδή

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν δίνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στο κυβερνών κόμμα. Έτσι πλέον και θέλοντας να περιορίσει το άνοιγμα της ψαλίδας, προχωράει σε μία επιχείρηση υποσχέσεων για παροχές προς όλους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος χθες μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για την ρύθμιση οφειλών προς Εφορία, Ταμεία και ΟΤΑ, έδωσε το έναυσμα για νέο κύκλο παροχών. Είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναφορικά με το σχέδιο για τις 120 δόσεις, σίγουρα ήταν κάτι που χρειάζονταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης το είχε προτείνει προ πολλού ως μία κίνηση που πρέπει να γίνει.

 Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η κυβέρνηση το υιοθετεί και το πάει στην Βουλή, κυρίως για λόγους ψηφοθηρικούς. Προσπαθεί να εντάξει στην ρύθμιση τους πάντες, ανεξάρτητα εάν μπορούν να πληρώσουν ή όχι. Δεν υπάρχουν κόφτες, παρά ελάχιστοι και αυτοί μάλλον για τα μάτια του κόσμου. Επίσης δεν υπάρχει κανένα όριο, για τον χρόνο δημιουργίας των οφειλών. Με λίγα λόγια μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από ... συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ειδικά μάλιστα για τις οφειλές προς την εφορία έπρεπε να υπάρχει μία προσοχή δεδομένου ότι αυτές δημιουργήθηκαν από πραγματικό εισόδημα και πιθανόν και τις περιόδους που το χρήμα έρεε άφθονο στην ελληνική κοινωνία. Με λίγα λόγια επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές για μία ακόμη φορά και εκεί δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας.

Για τα ασφαλιστικά το θέμα είναι διαφορετικό και η κριτική μπορεί να είναι και πιο ήπια. Και αυτό διότι τα χρέη μπορεί να δημιουργήθηκαν και από αντικειμενική αδυναμία (για τις περιόδους εκτός κρίσης), αφού δεν υπολογιζόταν επί πραγματικού εισοδήματος.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το πρόσημο για την ρύθμιση είναι αλλά υπάρχουν αστερίσκοι. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση περιμένει σήμερα την τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να δει τις προθέσεις της για το επόμενο πακέτο παροχών, που σίγουρα θα είναι πολύ κοστοβόρο από το χθεσινό. Η κυβέρνηση βιάζεται να δώσει ότι μπορεί πριν τις ευρωεκλογές μήπως και μπορέσει να σώσει ότι σώζεται.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα