Παροχές, ρυθμίσεις και αποπληρωμή του ΔΝΤ, στο δρόμο προς τις εκλογές

Παροχές, ρυθμίσεις και αποπληρωμή του ΔΝΤ, στο δρόμο προς τις εκλογές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με στόχο να διατηρήσει όλα τα σενάρια των εκλογών ανοιχτά ακόμα και αυτό του Μαΐου το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει για να δημιουργήσει ένα ισχυρό αφήγημα στην οικονομία. Αφήγημα προεκλογικό το οποίο περιλαμβάνει από ρυθμίσεις 120 δόσεων, πακέτο παροχών, εκ νέου έξοδο στις αγορές, ακόμα και την αποπληρωμή τμήματος του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. Η εντολή από το Μαξίμου είναι να ετοιμαστούν άμεσα όλα τα θετικά μέτρα για τους πολίτες.

Μετά τη θετική έκθεση από την Κομισιόν που ανάβει πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόση των970 εκατ. ευρώ και της θετικής εισήγησης που θα δώσει EWG εν'  όψει της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, η κυβέρνηση επιχειρεί μία ακόμη θετική εισήγηση από του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης Moody's εκτιμά πως στο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα δοθεί και το πράσινο φως για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση τριετούς ομολόγου με στόχο όπως προαναφέρθηκε η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης εξετάζεται, εναλλακτικά το «άνοιγμα» του πενταετούς ή επταετούς ομολόγου.

Αμέσως μετά και κατά πάσα πιθανότητα μετά τις γιορτές του Πάσχα θα ψηφισθούν από τη Βουλή οι διατάξεις για τις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία και την εφορία. Η πρώτη όπως όλα δείχνουν δεν θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η δεύτερη θα έχει σκληρά κριτήρια. Όπως και στην προστασία στην πρώτης κατοικίας έτσι και στη ρύθμιση της εφορίας θα εξαιρεθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας), την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Οι θεσμοί όπως φαίνεται είναι ανένδοτοι και δεν δέχονται (προς το παρόν) ρύθμιση ευνοϊκή χωρίς όρους. Στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εκτός από τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια μπαίνουν και άλλοι κόφτες. 'Όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου δεν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα  και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες δίνοντας ακόμα και εάν έχουν τα ίδια χρέη. Οπως είπε δεν μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες  η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

-Εισοδηματικά όρια ανάλογα με την ρύθμιση για τ κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά)

- Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.