Παριστάνουν τους Ρομπέν των Δασών, αλλά χαρίζουν τα σπίτια στους τραπεζίτες....

Παριστάνουν τους Ρομπέν των Δασών, αλλά χαρίζουν τα σπίτια στους τραπεζίτες....

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Η σύνδεση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την «ευρύτερη πολιτική στέγασης», είναι το καινούργιο τρικ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει τους δανειολήπτες και να ικανοποιήσει τους δανειστές.

Η Κυβέρνηση αφού απέτυχε στην προσπάθειά της να παρατείνει το “νόμο Κατσέλη” για 6 έως 12 μήνες, τώρα προσπαθεί να παρουσιάσει στους πολίτες τα στεγαστικά επιδόματα του προϋπολογισμού ως “μόνιμο μέτρο” για την προστασία της πρώτης κατοικίας γενικώς, αφού θέλει να συμπεριλάβει στη ρύθμιση όλα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με ενέχυρο την βασική του δανειολήπτη.

Χθες στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ανακοίνωσε μεγαλόθυμα ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μία ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία”.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αντικαθιστώντας την με μία ακόμη επιδοματική πολιτική που θα ικανοποιεί ελάχιστους δανειολήπτες, όλα τα funds που διαχειρίζονται “κόκκινα δάνεια”.

Το επίδομα στέγασης θα δικαιούνται μόνον οι πολύ φτωχοί δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια παραλλαγή του περιβόητου κυπριακού μοντέλου που προβλέπει την επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου του ενός τρίτου της μηνιαίας δόσης που ορίζεται να πληρώνει ο δανειολήπτης του οποίου η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που ο δανειολήπτης πληροί συγκεκριμένες κοινωνικές, εισοδηματικές και οικονομικές προϋποθέσεις.

Η συνεισφορά του Δημοσίου, στην αποπληρωμή των δόσεων στεγαστικών δανείων ισχύει και σήμερα εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικος: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Η σχετική διάταξη, παρά το γεγονός ότι ισχύει από το 2015, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2019 και αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης επιμένει να το αποκαλεί “στεγαστική πολιτική”.

Από τη δική τους πλευρά, οι τράπεζες, με την υπογραφή της κυβέρνησης, έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν 42.000 πλειστηριασμούς μέσασ το 2109, δηλαδή 12.000 πλειστηριασμούς περισσότερους από το 2018.

Η νέα πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών που δημιουργήθηκε μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των 50.000 από τους συνολικά 170.000 δανειολήπτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ εκτιμάται ότι η καταγραφή των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τον Ιούνιο του 2019.

Με τον τρόπο αυτόν θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των δανεικών...