Παρεμβαίνει το ιταλικό κράτος για να σωθεί η Banca Carige

Παρεμβαίνει το ιταλικό κράτος για να σωθεί η Banca Carige

Με ένα διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισε χτες το ιταλικό κράτος να παρέμβει για να σωθεί η ιταλική τράπεζα Banca Carige, η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τους μετόχους της για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας το διάταγμα με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την προστασία των καταθετών στον πιστωτικό τομέα», το οποίο περιέχει μέτρα για την ενίσχυση της Banca Carige, δίνοντας της πρόσβαση σε κρατικές εγγυήσεις για την έκδοση νέων αξιόγραφων και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Εγγυήσεις από το κράτος για την έκδοση νέων αξιόγραφων

Στο διάταγμα περιλαμβάνεται η δυνατότητα στην Carige «να έχει πρόσβαση σε μορφές δημόσιας στήριξης της ρευστότητας που συνίστανται στη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την έκδοση νέων αξιόγραφων ή δανείων εκταμιευθέντων από την Τράπεζα της Ιταλίας».

Η τράπεζα είναι πλέον σε θέση να ζητήσει επίσης πρόσβαση στο ειδικό κρατικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, διευκρίνισε η ιταλική κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις προθέσεις της διοίκησής της, η Carige θα ζητήσει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση μόνο εάν ενσκήψουν νέα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, διορίστηκαν τρεις προσωρινοί διαχειριστές καθώς και μία εποπτική επιτροπή, σε αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής τράπεζας, το οποίο έχει ήδη παραιτηθεί.

«Η παραίτηση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου κατέστησε αναγκαία την εγκατάσταση προσωρινής διοίκησης για να κατευθύνει την τράπεζα προκειμένου να σταθεροποιήσει τη διακυβέρνησή της και να επιδιώξει αποτελεσματικές λύσεις για την εξασφάλιση βιώσιμης σταθερότητας και συμμόρφωσης», σημείωσε η ΕΚΤ.