«Πάρε-δώσε» πολλών δισεκατομμυρίων με το Δημόσιο αυτή την εβδομάδα

«Πάρε-δώσε» πολλών δισεκατομμυρίων με το Δημόσιο αυτή την εβδομάδα

Θα… αναστενάξουν τα ATMs και τα web banking αυτή την εβδομάδα. Το δημόσιο θα καταβάλλει οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους άνω των 1,8 δισ. ευρώ και αν προστεθούν και οι συντάξεις και τα προνοιακά, θα ξεπεράσουμε τα 3,2-3,3 δισ. ευρώ. Και από την άλλη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 1,7 δισ. ευρώ για να καλύψουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Θα πηγαίνουν και θα έρχονται επομένως τα δισεκατομμύρια αυτή την εβδομάδα σε έναν… χορό χρήματος με… εκατομμύρια προσκεκλημένους.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποκαλυπτήρια της υπουργικής απόφασης για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με το που θα πάρει αριθμό το ΦΕΚ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενεργοποιήσει την πλατφόρμα My business support προκειμένου να υποβληθούν οι τελικές αιτήσεις από τους περισσότερους από 500.000 δικαιούχους (από τους περίπου 730.000 που είχαν κάνει την αρχική αίτηση). Με ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό μείωσης εσόδων που θα πρέπει να εμφανίζουν οι υποψήφιοι για να χριστούν δικαιούχοι αλλά και η «ειδική μεταχείριση» για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και μετά τις 18 Ιανουαρίου, ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Οι πιστώσεις των 1,5 δις. ευρώ θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη ενώ μέχρι την Παρασκευή η ΑΑΔΕ θέλει να έχει καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Την Παρασκευή, αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους και το επίδομα θέρμανσης. Η απόφαση αναμένεται επίσης να δημοσιευτεί μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά θα γίνει γνωστή η βάση υπολογισμού επί της οποίας θα εφαρμόζεται ο συντελεστής της κάθε περιοχής για να προκύψει το τελικό ύψος του επιδόματος. Οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 650.000 συνολικά ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους αυτή την εβδομάδα δεδομένου ότι οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν ήδη φροντίσει να αγοράσουν καύσιμα πριν από το τέλος του 2020. Συνολικά, ως επίδομα θέρμανσης θα μοιραστούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα του «δώσε» από την πλευρά του δημοσίου θα ολοκληρωθεί με την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο. Επειδή το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί επί των 534 ευρώ, επί της ουσίας καθένας από τους περίπου 650.000 εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή θα λάβει περί τα 80-100 ευρώ.

Εκτός όμως από το «δώσε» του δημοσίου, υπάρχει και το «πάρε». Αναστολές δεν υπάρχουν ούτε για τον φόρο εισοδήματος που από μόνος του δημιουργεί μια υποχρέωση περίπου 400 εκατ. ευρώ, ούτε για τον ΕΝΦΙΑ που είναι επίσης επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, ούτε φυσικά και για τον ΦΠΑ ο οποίος είναι ο «μεγάλος άγνωστος». ΦΠΑ πληρώνουν οι εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία για τον Δεκέμβριο, ΦΠΑ πληρώνουν και οι εταιρείες με απλογραφικά βιβλία (αλλά και οι επαγγελματίες) για ολόκληρο το δ’ τρίμηνο. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου έδειξαν μείωση πωλήσεων μόλις 12% στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία. Μένει να φανεί αν θα γίνει και τώρα η ευχάριστη έκπληξη (τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών και των περιστάσεων).