«Παράθυρο» ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου το 2019

«Παράθυρο» ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου το 2019

Για μια εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σχολίασε πως το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και επανέλαβε το δίπτυχο «μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους» που στοχεύει το ΔΝΤ.

Δεν διαψεύδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις πληροφορίες ότι έχει ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019, αντί για τις αρχές του 2020 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Ακόμη, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε κάποια ημερομηνία για την επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα που περιγράφουν τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ ως τεταμένες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου περιέγραψε μια ομαλή κατάσταση, καθώς όπως είπε οι σχέσεις των δύο οργανισμών δεν καθορίζονται μόνο τη σχέση ενός κράτους μέλους με το Ταμείο. Η αναφορά αυτή «φωτογραφίζει» την Ελλάδα, ενώ όπως σχολίασε σε άλλες χώρες που το ΔΝΤ προσφέρει τις υπηρεσίες του, η συνεργασία για τα προγράμματα γίνεται με ομαλότατο τρόπο.

Όπως σημείωσε ο Gerry Rice, εκτός από τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, και το Ταμείο έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο θεωρεί το ΔΝΤ πετυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα, ο G. Rice απέφυγε να απαντήσει, σχολιάζοντας απλώς ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και πως «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν».