«Παράθυρο» από Θ. Σκυλακάκη για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ του χρόνου προανήγγειλε εμμέσως ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στον φόρο για τα ακίνητα, «προειδοποίησε» με νόημα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι του «χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα, προετοιμαστείτε». 

Εξηγώντας τις προβλέψεις για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι η εισπραξιμότητα του εν λόγω φόρου έχει βελτιωθεί κατά 110 εκ. ευρώ και ότι οι συνολικοί φόροι στην ακίνητη περιουσία μειώνονται κατά 6 εκατομμύρια ευρώ, παρά τη μείωση κατά 205 εκ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισπραξιμότητα έχει ενισχυθεί από το 80,65% στο 84.86% ενώ ο αρχικός στόχος για τους συνολικούς φόρους στην ακίνητη περιουσία ήταν 2,805 δις, πριν την εξαγγελία μείωση του ΕΝΦΙΑ, και ο τελικός στόχος είναι 2,799 δισ. Με άλλα λόγια, η βελτίωση της εισπραξιμότητας οδηγεί και σε μια περαιτέρω μείωση του φόρου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σκυλακάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι πήραν μέτρα 30 δισ. επιπλέον από όσα ζητούσε ο πρώην Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Μάλιστα ανέδειξε τις… ανακολουθίες της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι δεν άνοιξε καν τον λογαριασμό για το περίφημο «μαξιλάρι» του Ευ. Τσακαλώτου. Πάντως, όπως υπογράμμιζε, ακόμα και να το έκανε η όποια εγγύηση «δεν παίζει δημοσιονομικό ρόλο».

Επανερχόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε βελτιώνεται η εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που ωφελήσει τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, καθώς, όπως προανήγγειλε το πρωί ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Το κονδύλι έχει προϋπολογιστεί για 8 εκατ. ευρώ.