Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 13:18

-A +A

Παραμένει χαμηλός ο πληθωρισμός της Βρετανίας - Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 13:18
Παραμένει χαμηλός ο πληθωρισμός της Βρετανίας - Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων
-A +A

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων σε περισσότερα από επτά χρόνια βοήθησε τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει την καθοδική του πορεία τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή παρέμεινε στο 2,4% τον Μάιο, όπως προέβλεπαν τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από το 3,1% στα τέλη του περασμένου έτους.

Η ανοδική πίεση αποτέλεσε οδηγό για τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 3,8% αυτόν τον μήνα, η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2011, δήλωσε την Τετάρτη το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από το 3,1% στα τέλη του περασμένου έτους και η BOE αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει κατά μέσο όρο 2,4% αυτό το τρίμηνο, με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνται για να επανέλθει ο ρυθμός στο στόχο κατά 2% τα επόμενα τρία χρόνια.

Πίεση υπήρξε, επίσης, και από τους ναύλους και τις τιμές των πλοίων. Αυτές οι επιδράσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα παιχνίδια υπολογιστών και τις τιμές της ενέργειας, που δεν ανταποκρίθηκαν στα μεγάλα κέρδη που παρατηρήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η BOE, τώρα, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει κατά μέσο όρο στο 2,4% αυτό το τρίμηνο, με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνται για να επανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης στο στόχο του 2% τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα στοιχεία έρχονται στη μέση μιας εβδομάδας μικτών οικονομικών αναγνώσεων που έχουν τηρούν τη γνώμη τους διχασμένη για το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια.

Σημειώνεται, ότι η λίρα λίγο μετά την ανακοίνωση για τα στοιχεία του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στα 1,33 δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά 0,4%.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα