Παραδοχή Τσακαλώτου: Επιλογή μας το «ισόβιο» Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Παραδοχή Τσακαλώτου: Επιλογή μας το «ισόβιο» Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Και τα δώσαμε (σχεδόν) όλα και δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αυτό ουσιαστικά παραδέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο. Αφενός παραδέχτηκε ότι «τα μέτρα είναι υφεσιακά» και αφετέρου σημείωσε ότι «δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη από τώρα σχετικά με το Eurogroup τις 24ης Μαρτίου».  Υπογράμμισε, πάντως, ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια αρκετά καλή λύση», ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ομολόγησε πως τα 99 χρόνια του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ήταν ελληνική πρόταση. «Είναι η συνήθης πρακτική τα 99 χρόνια, αλλά είναι και επιλογή μας. Όσο περισσότερος είναι ο χρόνος τόσο μικρότερη η πίεση να ιδιωτικοποιήσεις τα περιουσιακά στου στοιχεία», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.   

Παράλληλα, ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να πείσει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι ένα είδος φορολογίας(!), και πως αν τα πληρώσουμε «θα είναι σαν μείωση του φόρου». «Όταν τα ξαναρχίζεις να τα πληρώνεις είναι σαν να ρίχνεις λεφτά στην οικονομία», προσέθεσε, και διευκρίνισε ότι μολονότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, «το θέμα είναι να αντισταθμιστούνε». Παρουσίασε, δε, ως επιτυχία της κυβέρνησης την διαπραγμάτευση, αφού οι «θεσμοί ζητούσαν να πάρουμε 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση, και εμείς πήραμε πολλά μέτρα με μικρή απόδοση». «Ζητούσαν να αυξήσουμε φορολογία σε νερό, ενέργεια από το 13% στο 23%. Το ΔΝΤ ζητούσε περισσότερη περικοπή συντάξεων, αρνηθήκαμε την μεγάλη μείωση του αφορολόγητου. Ζητούσανε 6000 αφορολόγητο και έκαναν συμβιβασμό να πάει στα 8100 ευρώ και η Κομισιόν πρότεινε να πάει στο 8100 ευρώ σε βάθος τριών ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όρισε ότι στόχος είναι «όχι μια τεχνική λύση, αφού υπάρχουν πολλές τέτοιες, αλλά να ξέρουν ότι μπορούν να έρχονται οι επενδυτές  και να επενδύουν χωρίς να υπάρχει ρίσκο χρεοκοπίας». «Αν γίνει αυτό και πάρουμε κάτι για χρέος και κλείσει η αξιολόγηση, γιατί έχουμε συμφωνήσει στο 99,9% με τους Θεσμούς, θα υπάρχει προσδοκία ότι θα επανέλθει το waver και θα μπορούσαμε να μπούμε στο σύστημα νομισματικής χαλάρωσης», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών. Σχετικά με την αυτονομία της νέας ΓΓΔΕ είπε ότι προτιμήθηκε η πλήρης «ελευθερία», «γιατί είχαμε πρακτική για 100 χρόνια που ήταν στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών να λέει ποιον θα κοιτάς και ποιον δεν θα κοιτάς».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέλυσε τις λύσεις που προσδοκά η κυβέρνηση για το χρέος. «Η εντολή του Eurogroup αποτελείται από τρία σκέλη, το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Για το βραχυπρόθεσμο είμαι αισιόδοξος για μια καλύτερη διαχείριση χρέους, όπως η μετατροπή του επιτοκίου από  κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό, κάτι που θα έχει μεγάλη επίδραση στη βιωσιμότητα χρέουυς. Για το μεσοπρόθεσμο η ιδέα είναι ότι θα υπάρχουν ριζικά μέτρα που θα ληφθούν το 2019, γιατί τότε τον Μάη θα ξέρουμε το πλεόνασμα του 2018», σημειωσε και ξεκαθάρισε ότι πλέον ο ορίζεται η λύση για το χρέος.

«Σε μία εβδομάδα με 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή ήταν η συμφωνία. Τότε θα δούμε αν είχε δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Α. Σαμαράς. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα σ' αυτό το πολιτικό πόκερ να πει να μην βάλουμε όλα τα λεφτά στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά ο Α. Σαμαράς επέμεινε να συνεχίσουν ποντάρουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουν όλα τα λεφτά», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα:

- ΥΠΟΙΚ: Η εταιρεία είναι ελληνική, εδρεύει στην Ελλάδα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο

- Γ. Χουλιαράκης: Μείωση των φόρων μετά από ένα ή δύο χρόνια