Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι επιδόσεις της Μυτιληναίος

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι επιδόσεις της Μυτιληναίος

Στις θετικές προοπτικές των κλάδων μεταλλουργία, ενέργεια και κατασκευών για το 2018, τους τομείς δηλαδή όπου δραστηριοποιείται η Μυτιληναίος, στέκονται οι αναλύσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών, σχολιάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις που ανακοίνωσε χθες για την περυσινή χρονιά

Κοινός παρονομαστής είναι ότι τα αποτελέσματα κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ότι η μεταλλουργία παραμένει ο μοχλός για την κερδοφορία, ενώ στέκονται στην επένδυση για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, αλλά και εκείνη στην αλουμίνα. Ειδική μνεία κάνουν στα έργα εκτός Ελλάδας του τομέα κατασκευών.

Ειδικότερα, η Beta σημειώνει ότι τα νούμερα που ανακοινώθηκαν για την κερδοφορία ήταν ελαφρά μεγαλύτερα, αποκαταστάθηκε η διανομή μερίσματος και οι ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ αποκλιμακώθηκε το καθαρό χρέος. Η μετοχή αποτελεί μια από τις επιλογές της χρηματιστηριακής, η οποία βλέπει μια σειρά από ανακοινώσεις της εταιρείας που προδιαθέτουν για ανάπτυξη και επέκταση.

Η ΑΧΙΑ από την πλευρά της αναφέρει ότι τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς και πως πρόκειται για τα πρώτα ετήσια αποτελέσματα μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό. Ακόμη, σημειώνει πως έχει ενδιαφέρον έχει η απόδοση και κερδοφορία του ενεργειακού τομέα, κυρίως λόγω των ΑΠΕ και παρά την μη πληρωμή του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος. Όπως τονίζει η ΑΧΙΑ, η μεταλλουργία παραμένει ο μοχλός για την κερδοφορία και αναμένει το 2018 οφέλη στη λειτουργική κερδοφορία από τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά κόστη, με την εκτίμηση για τα EBITDA του έτους να διαμορφώνεται στα 330 έως 340 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κοντά στα 180 εκατ. ευρώ.

Η NBG αναμένει ισχυρά μεγέθη και καλές προοπτικές για την εταιρεία, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα στην επένδυση για την κατασκευή νέας μονάδας CCGT που αναμένεται να ξεκινήσει, και θα ακολουθήσει η κατασκευή της μονάδας αλουμίνας. Τέλος σημειώνει πως στόχος της εταιρείας είναι εφεξής να διανέμει μερίσματα.

Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου για το 2018 η Alpha, καθώς θα παραδοθεί το έργο των 400 εκατ. δολαρίων στη Λιβύη. Η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στα υψηλά επίπεδα χρησιμοποίησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Protergia, ενώ τονίζει ότι για το 2018 περιμένει ακόμη καλύτερα μεγέθη για τον τομέα.

Την αύξηση κατά 33,2% του τομέα ενέργειας που από τα 363,8 εκατ. ευρώ έφτασε σε πωλήσεις 507,4 εκατ. ευρώ επισημαίνει από την πλευρά της η Πειραιώς, ενώ η Eurobank υπογραμμίζει την σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας.

Η Euroxx, τέλος, αναφέρεται στα ισχυρά μεγέθη του 2017, τα οποία εκτιμά ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός θα βοηθήσει ώστε να ξεκλειδωθούν περαιτέρω αξίες για τους μετόχους.