Πανηγυρίζει το Μαξίμου με non paper: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup

Πανηγυρίζει το Μαξίμου με non paper: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup

Μπορεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να ήταν τελικά μια λειψή 10ετής επιμήκυνση των δανείων του EFSF και μια 10ετής περίοδος χάριτος στην πληρωμή των σχετικών τόκων, ωστόσο, σύμφωνα με non paper του Μαξίμου, η Ελλάδα έχει «πολλά που κερδίζει».

«Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές. Δε σημαίνει όμως ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας», παραδέχονται κυβερνητικές πηγές.

Για παράδειγμα, από τα 15 δισ., τα οποία σύμφωνα με τις πηγές αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ, τα 9,5 δισ. θα είναι κλειδωμένα σε ειδικό λογαριασμό και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως «μαξιλάρι ρευστότητας».

Στο σχόλιο του Μαξίμου, όμως, δεν αναφέρεται πουθενά το «γαλλικό σχέδιο» για τη ρήτρα ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει σύνδεση της ανάπτυξης με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

 

Παρότι οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για νέο Μνημόνιο, καθώς «πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022, ενώ οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων», στην πραγματικότητα, έμεινε η σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία και τα ακόμη σκληρότερα μέτρα -ύψους 5 δισ.- από τη νέα μείωση των συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου.