Πακέτα προθεσμιακών - αμοιβαίων: Η νέα επενδυτική μόδα είναι εδώ!

Πακέτα προθεσμιακών - αμοιβαίων: Η νέα επενδυτική μόδα είναι εδώ!

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Στη νέα πραγματικότητα καλωσορίζει τους πελάτες του το τραπεζικό σύστημα καθώς την περίοδο αυτή μορφοποιείται και η εικόνα των «πραγμάτων που έρχονται» αναφορικά με τις αποδόσεις των νέων προϊόντων που συνδυάζουν τις προθεσμιακές καταθέσεις με πακέτα αμοιβαίων κεφαλαίων. 

Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίου μήνες, τα επιτόκια των προθεσμιακών έχουν πέσει τόσο πολύ (στο επίπεδο το 0,15%) με αποτέλεσμα η διατήρησή τους να μη διαμορφώνει το παραμικρό κίνητρο για τους αποταμιευτές. Και παράλληλα, η εποχή των προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, αν και θα παραταθεί μερικούς μήνες, σύμφωνα με τις ενδείξεις, σύντομα θα γίνει παρελθόν, καθώς η διατήρησή τους, είναι ασύμφορη για τις τράπεζες. 

Πλέον ο αποταμιευτής που επιδιώκει μια αξιοπρεπή απόδοση στο κεφάλαιο του θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναλάβει ρίσκο. Διαφορετικά οι καταθέσεις του, εφόσον παραμένουν σε προθεσμία θα ροκανίζονται από τον πληθωρισμό. 

Όπως ήδη έχει καταγράψει το Liberal.gr οι τράπεζες προσφέρουν διάφορες λύσεις, όπως η επιλογή προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, στα οποία όμως δεν θα είναι εγγυημένο το 100% του αρχικού κεφαλαίου, η παροχή συμβουλευτικής τύπου private banking για πελάτες με μικρά ποσά σε προγράμματα αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων που συνδυάζονται με αμοιβαία κεφάλαια.

Τα τελευταία ενδέχεται να γίνουν το επόμενο διάστημα και η «μόδα» στην τραπεζική, μια και παρά το γεγονός ότι εμπεριέχουν ένα ρίσκο, η δομή και η λειτουργία τους είναι απλούστερη και κατά συνέπεια γίνεται και πιο εύκολα αντιληπτή από τους συντηρητικούς καταθέτες. Αυτούς δηλαδή, που απολάμβαναν επί χρόνια τα επιτόκια των προθεσμιακών και σήμερα βρίσκονται σε απορία για τις επόμενες κινήσεις τους. 

Η λογική των προϊόντων αυτών, που πλέον προσφέρονται (σχεδόν) απ΄ όλες τις τράπεζες, προβλέπει τον διαχωρισμό μιας κατάθεσης – επένδυσης, στο τμήμα που θα παραμείνει σε προθεσμία και σε αυτό που θα μεταφερθεί σε πακέτο αμοιβαίων. Το τμήμα που μένει σε προθεσμία μπορεί να είναι από το 50-90% της αρχικής κατάθεσης - επένδυσης, και παραμένει εγγυημένο. Επίσης εξασφαλισμένη και σταθερή είναι και η απόδοσή του, η οποία είναι κλειδωμένη με την αρχική συμφωνία. Βρίσκεται δε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά των σημερινών προθεσμιακών και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 0,70%. 

Αντίστοιχα, ο πελάτης, τοποθετεί το υπόλοιπο (από 10 έως και 50%) της κατάθεσης – επένδυσης σε ένα πακέτο αμοιβαίων από αυτά που προσφέρει η κάθε τράπεζα, ελπίζοντας σε μία ακόμη υψηλότερη απόδοση. Εκεί βέβαια ελλοχεύει και το ρίσκο, αν και οι τραπεζίτες επιμένουν ότι τα πακέτα που προτείνονται για τέτοια προγράμματα θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου. Εγγύηση ωστόσο για την απόδοση δεν υπάρχει. 

Τα προγράμματα αυτά έχουν διάρκεια 3, 6 ή και 12 μηνών, μετά την πάροδο των οποίων, ο επενδυτής μπορεί να τα «ξανατρέχει», με τις νέες συνθήκες που θα έχουν προκύψει. 

Για παράδειγμα, για ένα πακέτο 100.000 ευρώ, 12μηνης διάρκειας, με τοποθέτηση του 70% σε προθεσμιακή, η απόδοση για τα προϊόντα αυτά κυμαίνεται στο επίπεδο του 0,6%. Και ανάλογα με την τράπεζα, ο καταθέτης – επενδυτής μπορεί να πάρει τόκους που κυμαίνονται από 100-420 ευρώ, για το τμήμα αυτό της κατάθεσης. Και να αναζητήσει την «υπεραπόδοση» στα αμοιβαία.

Για ένα πακέτο, 100.000 ευρώ επίσης 12μηνης διάρκειας, με τοποθέτηση του 50% (του ελάχιστου δηλαδή που προβλεπεται) σε προθεσμία, η απόδοση αυτής φτάνει το 0,7% και οι τόκοι για το ποσό αυτό, ξεκινούν από 87 για να φτάσουν μέχρι και 350 ευρώ. Με τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ σε πακέτο αμοιβαίων, ο καταθέτης επενδυτής, ελπίζει σε κάτι καλύτερο. 

Τα πακέτα, δεν έχουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις αποδόσεις ακόμη και για μεγαλύτερα ποσά. Και σε κάθε περίπτωση, διαμορφώνουν μια επιλογή «λογικής προοπτικής», υπό την έννοια ότι μια «κανονική» 12μηνη προθεσμιακή 100.000 ευρώ σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχει απόδοση άνω των 300 ευρώ το χρόνο.

Το ερώτημα βέβαια, αφορά «τι γίνεται με τα αμοιβαία». Τα πακέτα που προσφέρουν οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μετοχικών (εσωτερική ή εξωτερικού), ομολογιακών (εσωτερικού και εξωτερικού) ή και μικτά. Σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών είχαν το 2019 αποδόσεις από 1,75% έως 8,67%, ενώ οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδας έφτασαν έως το +35,62%. Τα διεθνή ομολογιακά κατέγραψαν χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ 4%-6%, ενώ λόγω της μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων, τα μικτά και τα μετοχικά είχαν πολύ υψηλότερες (μέχρι και 39%) αποδόσεις. 

Τα στατιστικά, βέβαια, αφορούν παρελθούσες χρήσεις και δεν μπορούν να εγγυηθούν τις αποδόσεις μια νέας χρονιάς, η οποία έχει θετική προοπτική για το χρηματιστήριο αλλά και  την πιθανότητα υψηλής μεταβλητότητας ιδιαίτερα στο διεθνές περιβάλλον. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, ο καταθέτης επενδυτής, θα χρειαστεί να κάνει τη μελέτη του…