Παιχνίδια καθυστέρησης με το Υγεία 

Παιχνίδια καθυστέρησης με το Υγεία 

Ως κίνηση που δεν έχει ουσία αλλά στόχο να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της CVC Capital και της MIG για την πώληση του Υγεία ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς η μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς που υπέβαλε ο όμιλος Αποστολόπουλου για να εξαγοράσει το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Αποστολόπουλος σε συνεργασία με το fund HIG Capital κατατέθηκε το Σάββατο 1 Ιουλίου με την εκπνοή της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της ΜΙG με τη CVC Capital η οποία έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά έναντι 0,92 ευρώ ανά μετοχή, και προβλέπει την καταβολή τιμήματος 0,95 ευρώ ανά μετοχή υπό τον όρο ότι θα πραγματοποιηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος από τους ενδιαφερόμενους στο Υγεία.

Η κίνηση της πλευράς Αποστολόπουλου δεν αιφνιδίασε την αγορά καθώς όλες οι ενέργειές του το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Αθηνών επιχειρεί με πολλούς τρόπους να ματαιώσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την ολοκλήρωση  του deal μεταξύ της CVC και της MIG που θα οδηγήσει στην δημιουργία του μεγαλύτερου νοσοκομειακού ομίλου μαζί με το Ιασώ και το Metropolitan υπό τη σκέπη της CVC Capital.

Η επανεμφάνιση Αποστολόπουλου με την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς φαίνεται να έχει τον ίδιο στόχο: την καθυστέρηση της μεταβίβασης του Υγεία από τη MIG στην CVC Capital σε μια περίοδο που η συμφωνία βαίνει προς ολοκλήρωση.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ωστόσο ότι επί της ουσίας η πρόταση Αποστολόπουλου έχει σοβαρά κενά και ερωτηματικά που την αποδυναμώνουν ενόψει της συζήτησης που όπως έγινε γνωστό χθες θα γίνει στα αρμόδια όργανα της MIG. Μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι ότι:

-Ο όμιλος του Ιατρικού είχε καταθέσει δημόσια προσφορά τον περασμένο Νοέμβριο με τιμή 0,45 ευρώ η οποία και απέτυχε. Τι μεσολάβησε και η πλευρά Αποστολόπουλου αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει το προσφερόμενο τίμημα στα 0,95 ευρώ;

-Γιατί την προσφορά δεν την κατέθεσε μαζί με τον στρατηγικό του εταίρο της, τη γερμανική Asklepios, αλλά εμφανίζει να έχει στο πλευρά της το αμερικάνικο fund HIG Capital;

-Τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία της Apostolopoulos Holdings με το ΗIG Capital και γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί;

-Ποιος και με τι ύψος κεφαλαίων θα χρηματοδοτήσει το project εξαγοράς του Υγεία; 

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν επίσης, ο όμιλος Αποστολόπουλου να επιδιώκει να προχωρήσει στη διενέργεια due diligence, ώστε να λάβει πλήρη γνώση των οικονομικών στοιχείων του Υγεία, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν και σε μεταγενέστερο χρόνο προς όφελός του. 

Από την πλευρά του, το CVC δεν προέβη σε καμία επίσημη ή ανεπίσημη τοποθέτηση, με τα στελέχη του να διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει και η οποία δεν είναι άλλη από το να κλείσει το deal με το Υγεία. Να σημειωθεί ότι CVC προσέφερε 197,97 εκατ. για την εξαγορά του μεριδίου της MIG (70,38%), δηλαδή 0,92 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αποτίμηση για το 100% του νοσοκομείου να διαμορφώνεται σε 281,2 εκατ. ευρώ.

?Βασίλης Γεώργας?