«Πάγωσε» η έκδοση αποδείξεων στην αγορά

«Πάγωσε» η έκδοση αποδείξεων στην αγορά

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η φοροδιαφυγή οργιάζει. Φράση που ίσως έχει γραφτεί περισσότερο από κάθε άλλη τα τελευταία χρόνια (μαζί με το μνημόνιο) και ίσως πια να μην εντυπωσιάζει κανέναν.

Αλλά από τον Ιανουάριο το 2017 η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ελάχιστοι εκδίδουν αποδείξεις ή εκδίδουν τη μισή αξία και τα υπόλοιπα στο... χέρι, με στόχο να περιορίσουν την φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα.

Μεγάλες εταιρείες, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και δικηγόροι, ο κλάδος των κατασκευών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, εργολάβοι κ.λ.π.) έχουν σταματήσει να εκδίδουν αποδείξεις.

Γνωρίζουν πλέον ότι εάν καταφέρουν να πάρουν σύνταξη αυτή δεν θα φτάνει ούτε για τα έξοδα μίας εβδομάδας. Επιλέγουν άλλες λύσεις όπως την τοποθέτηση των χρημάτων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, αμοιβαία κ.λ.π. με στόχο να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν τις ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις για να μην τους πιάσουν τα τεκμήρια και να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις δαπάνες διαβίωσης τους ή τις τοποθετήσεις τους σε αμοιβαία κ.λ.π.

Στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία δείχνουν την κατάρρευση του ΕΦΚΑ και των εσόδων του προϋπολογισμού. Τα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης (πλην μισθών κι συντάξεων) βαίνουν μειούμενα, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σανίδα σωτηρίας για το φετινό έτος αποτελεί ο τουρισμός, τα έσοδα από τον οποίον θα μπορούσαν να καλύψουν τις τρύπες που δημιουργούνται εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες, τα μπλοκάκια και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν αποταθεί σε ειδικούς αναζητώντας λύσεις με στόχο να περιορίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και κατ' επέκταση τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και όπως αναφέρουν λύσεις υπάρχουν μέχρι όμως να ανακαλυφθούν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να τις κλείσει. Πολύ έχουν κάνει χρήση των παραθύρων, και όχι μόνο έχουν γλιτώσει και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο το μεγαλύτερο τμήμα από τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνταν να πληρώσουν. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το επόμενο έτος, τα δύο συναρμόδια υπουργεία να καταθέσουν διατάξεις που να κλείνουν τις τρύπες αυτές.

Στην περίπτωση αυτή και όπως αναφέρουν, όσοι εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας θα κλείσουν τα βιβλία τους και θα στραφούν στη μαύρη εργασία ή θα αναζητήσουν λύσεις από το εξωτερικό.

Το σίγουρο είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος σε συνδυασμό με τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων και στην ενίσχυση της αδήλωτης εργασίας με πληρωμές μέσω κουπονιών ή αποδείξεων τις οποίες τις προσκομίζει ο εργαζόμενος στο λογιστήριο της εταιρείας που εργάζεται και πληρώνεται το αντίστοιχο ποσό (καθόσον ο εργοδότης μπορεί να τις εκπέσεις από τα ακαθάριστα έσοδα του).

Φορολογούμενος αποκάλυπτε ότι μόνο το τελευταία δεκαήμερο οι περισσότερες συναλλαγές με επιχειρήσεις έγιναν με μαύρα στο σύνολο του ποσού ή σε τμήμα αυτού. Μάλιστα οι συναλλαγές του ξεπέρασαν τα 6.700 ευρώ (για επισκευές στο σπίτι και αγορές παγίων). Ακόμα και για το ψυγείο που αγόρασε κατάφερε να γλιτώσει το σύνολο του ΦΠΑ.