Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, 12:28

-A +A

Παγίδες με κρυφούς φόρους στις νέες δηλώσεις

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, 12:28
Παγίδες με κρυφούς φόρους στις νέες δηλώσεις
-A +A

Παγίδες κρύβουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι κωδικοί 049-059 που αφορούν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα δηλωθούν με ευθύνη των φορολογούμενων, ενώ ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση των νέων κωδικών που αφορούν στη φιλοξενία φίλων ή συγγενών καθώς μπορεί να χάσουν κάποιο από τα επιδόματα που παρέχονται από το ελληνικό δημόσιο.

Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των 6,2 εκατ. φορολογικών δηλώσεων ανοίγει τα επόμενα 24ωρα μετά και την έκδοση της απόφασης του Γιώργου Πιτσιλή με τις οδηγίες συμπλήρωσης των νέων φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε2. Τα 6,2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το liberal.gr, το νέο έντυπο Ε1 έχει δύο βασικές αλλαγές και συγκεκριμένα η πρώτη αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες επί της ουσίας διαμορφώνουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ η δεύτερη αφορά τους φιλοξενούμενους.

Όπως προκύπτει από το έντυπο που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Κωδικοί 049-050. Είναι οι κωδικοί για τις αποδείξεις. Μετά από δύο χρόνια ενεργοποιούνται και περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα και οι οποίοι εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 – 9.550 ευρώ.

Στο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης. ''Οπως αναφέρουν στελέχη τις ΑΑΔΕ οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι. Δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Και αυτό καθώς ορισμένες συναλλαγές (μεταφορά χρημάτων) που έγιναν απευθείας σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες. Το πρόβλημα μη συνυπολογισμού, έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι γιατροί ή υδραυλικοί για παράδειγμα δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικούς λογαριασμούς. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά που αποστέλλουν κάθε μήνα οι τράπεζες.

2. Γρίφο για τους φορολογούμενους θα αποτελέσουν και οι νέοι 007-008 του πίνακα Οι κωδικοί αυτοί στόχο έχουν να αποκαλύψουν εικονική φιλοξενία αλλά και να βοηθήσουν τις αρχές όταν αποφασίσουν να διανείμουν μερίσματα. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποκαλύφθηκε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι φιλοξενούμενοι. Επί της ουσίας με την αποκάλυψη αυτή δημιουργήθηκαν δύο προβλήματα. Πρώτον βρέθηκαν εικονικοί φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τεκμήρια. Δεύτερον, ενώ κάποιοι δικαιούνταν το μέρισμα το έχασαν καθώς η διάταξη ή ένα από κριτήρια του νόμου προέβλεπε ότι για τη χορήγηση του μερίσματος συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων των μελών του νοικοκυριού συνεπώς και την φιλοξενούμενων είτε αυτοί ήταν εικονικοί ή πραγματικοί.

3. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 051-052. Στο φετινό έντυπο οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους ανωτέρω στους οποίους μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

4. Στον πίνακα 4 Δ1 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 647-648, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν λοιπούς τόκους ημεδαπής προέλευσης που είναι στην κρίση του δικαστηρίου δηλαδή είναι επίδικοι.

5. Στον πίνακα 6 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί (429-430) στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν «λοιπά πληροφοριακά στοιχεία - χρηματικά ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων εδώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα