P. Praet: Δεν φταίει το ευρώ για την χαμηλή ανάπτυξη και τις αδύναμες οικονομίες

P. Praet: Δεν φταίει το ευρώ για την χαμηλή ανάπτυξη και τις αδύναμες οικονομίες

H νομισματική ένωση έχει γίνει λανθασμένα ο αποδιοπομπαίος τράγος των ευρωπαίων λαϊκιστών, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, σημειώνοντας ότι η άποψη πως το ευρώ ευθύνεται για την χαμηλή ανάπτυξη και τις αδύναμες οικονομίες είναι «απάτη».

Στη συνέντευξή του στην ιταλική Il Sole 24 Ore, ο Praet ανέφερε ότι οι υποτιμήσεις του 1999, πριν την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, έδωσαν μόνο «βραχυπρόθεσμο ζωτικό χώρο» για οικονομίες, όπως η ιταλική.

«Η νοσταλγική εναλλακτική ότι όλα θα πάνε καλά, εάν η Ιταλία επιστρέψει στη λιρέτα έχει ως στόχο να κοροϊδέψει τον κόσμο. Το κόστος της αλλαγής θα ήταν τεράστιο και οι φτωχοί θα ήταν αυτοί που θα υπέφεραν περισσότερο», τόνισε.

Τα σχόλια γίνονται σε μια χρονική συγκυρία που το «Κίνημα των 5 Αστέρων» βλέπει μια ραγδαία αύξηση στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία.

Για τα σενάρια αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ ανέφερε ότι «το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει σηματοδοτήσει προς αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν δίνουμε ημερομηνία για το πότε θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο».

«Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει σε ευθέτο χρόνο», εξήγησε ο Praet υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ «μας έχει εξυπηρετήσει καλά και οδήγησε σε κατάλληλους οικονομικούς όρους».

Παράλληλα, ο κ. Praet τόνισε την αργή αύξηση των μισθών αναφέροντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «υπομονετική».

Υπενθυμίζεται ότι ο αυστριακός Ewald Nowotny δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο χρόνο για το εάν θα αυξηθούν τα επιτόκια πριν ή μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ σε παρόμοιο μήκος κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του Ignazio Visco.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times