Π.Πετρόπουλος: Η πορεία του εξαμήνου και οι νέες συμφωνίες που έρχονται

Π.Πετρόπουλος: Η πορεία του εξαμήνου και οι νέες συμφωνίες που έρχονται

Μείωση τραπεζικού δανεισμού κατά 31,8% και μηδενισμό καθαρού τραπεζικού δανεισμού πέτυχε στο ά εξαμηνο της χρήση ο Ομιλος Π Πετρόπουλος, διαμορφώνοντας τον δείκτη φερεγγυότητας στο 61,9%, παρά την ελαφρά μείωση πωλήσεων και κερδών μετά τους φόρους.

Ειδικότερα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η διοίκηση στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, οι μειωμένες πωλήσεις του αγροτικού τομέα, εν αναμονή της έναρξης των νέων Εθνικών Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οχημάτων και ανταλλακτικών έφεραν μείωση στις πωλήσεις του Ομίλου της Πετρόπουλος κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου  κατά 5,5% και ανήλθαν σε €70,24εκ από €74,36εκ στις 30.6.2021, που είχαν σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η αύξηση των δαπανών προέρχεται κυρίως από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των προμηθευτών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και από το αυξημένο κόστος αποθήκευσης για τη μείωση της επίδρασης των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες των εξωτερικών συνθηκών το περιθώριο κέρδους παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2021.

Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 38,1% και ανήλθαν σε €1,69εκ έναντι €2,73εκ στις 30.6.2021.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 31,8% στα €9,00εκ από €13,20εκ στις 31.12.2021, ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ήταν μηδέν (0).

Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα διαθέσιμα και ισοδύναμα) στις 30.6.2022 ήταν 61,9%.

Και μπορεί η πτώση των αγροτικών μηχανημάτων να μείωσε πρόσκαιρα τα μεγεθη ωστόσο, η άνοδος του τουρισμού ενισχύει συγκεκριμένες επιχειρηματικές μονάδες της εισηγμένης όπως τα λεωφορεία αλλά και τα είδη για σκάφη και η διοίκηση εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στην αγορά ειδών για yachts και mega yachts, ενώ εντός της χρονιάς αναμένονται και νέες συνεργασίες.

Νέες ευκαιρίες και επερχόμενες εξαγορές

Βασική στρατηγική της εισηγμένης,όπως έχει ήδη γράψει το liberal,  αποτελεί η παρακολούθηση της ελληνικής αγοράς για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά και η επέκταση στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης.

Ειδικότερα η Π. Πετρόπουλος βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές , οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους , για την ανάληψη αντιπροσώπευσης ηλεκτροκίνητων IX αυτοκινήτων και ενδεχομένως για περισσότερες από μια τέτοιες συμφωνίες. 

Άλλωστε εντός του 2022 αναμένεται να καταγραφούν και τα πρώτα αποτελέσματα από τη δραστηριότητα της ηλεκτροκίνησης που αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αγορά για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος έχει ξεκινήσει ήδη δύο σημαντικές συνεργασίες στο χώρο της ηλεκτροκίνησης με την κορυφαία εταιρία στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων BYD, (Build Your Dreams) και με τη Maxus, μέλος του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα της SAIC, που πρωταγωνιστεί στην κατασκευή κυρίως ηλεκτροκίνητων επαγγελματικών οχημάτων (Vans).