Π. Ντόλμαν: Οι προεκλογικές παροχές αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 12:01
-A +A
Π. Ντόλμαν: Οι προεκλογικές παροχές αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία

Με αυξημένους κινδύνους και αδυναμίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πίτερ Ντόλμαν, τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει πως η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της δημοσίευσης της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και παραθέτει τρία στοιχεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων:

- Πρώτον, το ΔΝΤ προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας

- Δεύτερον, η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη βελτιώνοντας το μείγμα των δημοσιονομικών πολιτικών.

- Τρίτον, το Ταμείο προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει τις συνθήκες στις τράπεζες, οι οποίες παραμένουν παγιδευμένες από τα δάνεια του παρελθόντος.

Ακόμη, ο Π. Ντόλμαν σημειώνει πως παρά την οικονομική σταθερότητα που κατάφερε να κατακτήσει η Ελλάδα με τον πιο σκληρό τρόπο, υπάρχουν ακόμα ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία στους νέους και τα υψηλά ποσοστά των «κόκκινων δανείων» που κρατάνε πίσω τη χώρα.

Οι πρόσφατες αποφάσεις για την αγορά εργασίας, ιδίως η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι ανανεωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συμβάλλουν μεν στην αύξηση των εισοδημάτων αλλά παράλληλα και στην αύξηση του κόστους και στη μείωση της ικανότητας των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν κινδύνους για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα