Κοινό μέτωπο κυβέρνησης, τραπεζών, ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Κοινό μέτωπο κυβέρνησης, τραπεζών, ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Απαραίτητη είναι η δημιουργία κοινού μετώπου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες μία αποτελεσματική λύση για την ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Λαγονήσι.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να δανείσουν οποιοδήποτε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο, ενώ σε ότι αφορά τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής του SSM, Ανδρέα Ενρία, βρήκε τα σχέδια άκρως επιθετικά και ζήτησε από τις τράπεζες να τα υλοποιήσουν χωρίς αποκλίσεις.

Για την υλοποίηση των σχεδίων απαιτείται να είναι διαθέσιμα όλα τα εργαλεία. όσα περισσότερα τα εργαλεία τόσο πιο εφικτοί οι στόχοι, υπογράμμισε ο CEO της ΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προβλέπει την επιδότηση της δόσης από το κράτος, γεγονός που θα συμβάλλει στο να πρασινίσουν δάνεια. 

Το μακροοικονομικό περιβάλλον βοηθάει, το κλίμα βελτιώνεται, η ανάπτυξη ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρεί, οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν και αυτό είναι κρίσιμο για τις τράπεζες λόγω των ακινήτων που έχουν στους ισολογισμούς τους, συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα, τα capital controls αναμένεται να καταργηθούν σύντομα κάτι που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το γεγονός ότι οι αγορές υποδέχονται με θετικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, φαίνεται και από το γεγονός ότι η ΕΤΕ βγήκε στις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου Tier II για την άντληση εκατ. ευρώ. 

 Κ. Μαριόλης