Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, 14:13

-A +A

Η ΕΤΕ εξετάζει την επιτάχυνση τιτλοποίησης «κόκκινων δανείων»

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, 14:13
Η ΕΤΕ εξετάζει την επιτάχυνση τιτλοποίησης «κόκκινων δανείων»
-A +A

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει το 2020 αντί το 2021 στην τιτλοποίηση «κόκκινων δανείων» της εξετάζει η Eθνική Τράπεζα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η αναζήτηση αγοραστή για ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «η Εθνική Τράπεζα μεταβάλλεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα "κόκκινα δάνεια", να μειώσουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σήμερα στο 36,5% των συνολικών δανείων της, και όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς «υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε να την επισπεύσουμε για το 2020», καθώς η τράπεζα θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις τρέχουσες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, το κυβερνητικό σχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων, για να βοηθηθούν οι τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων τους, μπορεί να αποτελέσει μία ελκυστική επιλογή, αφού όπως είπε ο κ. Μυλωνάς «οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίζουν μόνιμα έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για την τράπεζα».

Αν η Εθνική καταφέρει να επιταχύνει την τιτλοποίηση, τότε μπορεί να επισπεύσει και την πώληση ενός νέου ομολόγου Tier 2, σημείωσε ο κ. Μύλωνας, προσθέτοντας ότι η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου τον Ιούλιο και ότι για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη για μία νέα έκδοση.

Με τον συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17%, δεν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, τόνισε στο Bloomberg ο κ. Μυλωνάς, ωστόσο, επιδιώκεται μία νέα ώθηση στα κεφάλαια της τράπεζας με την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου, της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η αναζήτηση αγοραστή για ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεκινήσει «τις δύο επόμενες εβδομάδες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος για να προσθέσει: «Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μία δημόσια προσφορά μέσω του Χρηματιστηρίου, αλλά αν αποτύχει αυτή η διαδικασία, θα στραφούμε στη λύση της προσφοράς μέσω του Χρηματιστήριου το επόμενο έτος».

Ο κ. Μύλωνας ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις από το εξωτερικό για να αφήσει πίσω της την κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πιο αδύναμη οικονομία στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και ένα μικρό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα απορροφήσει καλύτερα μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας».  

bloomberg

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα