Π. Μυλωνάς: Απαραίτητες οι τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη

Π. Μυλωνάς: Απαραίτητες οι τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη

Για τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας την ανάγκη συγκέντρωσης του κλάδου έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς και κινεζικούς κολοσσούς.

Όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται να λειτουργούν σε μία ενιαία αγορά καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές και δύσκολα θα μπορέσουν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα της κερδοφορίας. Την ίδια ώρα, το βαρύ ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί συνεχές εμπόδιο για τις τράπεζες, σε μία συγκυρία που υπάρχουν παράλληλα πολιτικά και μακροοικονομικά προβλήματα.

Πριν από 10 χρόνια, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονταν στις 5 μεγαλύτερες του κόσμου και σήμερα δεν είναι καμία στην κορυφαία πεντάδα, ενώ μόνο τα κέρδη της JP Morgan είναι μεγαλύτερα από των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Από το «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» περάσαμε στο «πολύ μικρές για να τα καταφέρουν», είπε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και οι βελτιώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια δεν αντικατοπτρίζονται στις μετοχές.

Το ευρωπαϊκό πείραμα θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις τράπεζες και όχι μόνο υπό την έννοια της τραπεζικής ένωσης. Κατά συνέπεια θα πρέπει να δούμε μεγάλες συγχωνεύσεις, ακόμη και διασυνοριακές για να έχει μέλλον ο κλάδος, σε μία συγκυρία που οι Fintech κερδίζουν έδαφος.