Π. Μυλωνάς: Αλλάζουμε την Εθνική χωρίς νέα αύξηση κεφαλαίου

Π. Μυλωνάς: Αλλάζουμε την Εθνική χωρίς νέα αύξηση κεφαλαίου

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Χωρίς να χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου θα επιτευχθεί η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου, η εξυγίανση του ισολογισμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικής Τράπεζας μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς.

Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του liberal.gr, ανέφερε ότι η ΕΤΕ δεσμεύεται να πουλήσει τουλάχιστον 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι 75% προηγουμένως, εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος. Η διοίκηση της τράπεζας προκρίνει τη λύση της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή και όχι την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, καθώς εκτιμάται ότι αν καταφέρει να εξασφαλίσει ικανοποιητική τιμή θα έχει διπλό όφελος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τριετές πλάνο εστιάζει, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση και πώληση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο κυρίως για τα στεγαστικά ο κ. Πυλωνάς εκτιμά ότι με την οικονομία να «γυρίζει» θα ήταν προτιμότερο να κάνει τη διαχείριση η ίδια η τράπεζα και να μην προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις. Μάλιστα, η ΕΤΕ προχωρά σε ακόμη πιο επιθετική διαχείριση των στεγαστικών δανείων προσφέροντας κατά μέσο όρο κούρεμα 35%. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι το κούρεμα αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις δανείων με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και υλοποιείται βάσει πολύ αυστηρών κριτηρίων.

To προϊόν ρύθμισης στεγαστικών δανείων «split & settle» αφορά έως και 200.000 στεγαστικά δάνεια. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, η εμπειρία από την Ισπανία έδειξε ότι οι τράπεζες που πωλούν «κόκκινα» δάνεια μετά από 2-3 χρόνια που βελτιώνονται οι συνθήκες τα αγοράζουν πίσω, κάτι που δεν συμφέρει τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τον Επόπτη να προχωρήσουν σε πωλήσεις, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, γιατί όσο τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τόσο αμφισβητούνται τα κεφάλαια των τραπεζών.

Όσον αφορά τα δύο σχέδια για κεντρική διαχείριση των NPEs, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι σαφέστατα το σχήμα με το APS έχει προχωρήσει περισσότερο αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να λειτουργήσει δραστικά για όλες τις τράπεζες. Θα βελτιώσει το κλίμα σίγουρα αλλά δεν είναι πανάκεια, σημείωσε. Για το σχέδιο της ΤτΕ με την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, τόνισε ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στον SSM ή στην DGComp και άρα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ υποστήριξε ότι δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει γιατί στην ουσία πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λεφτά στις τράπεζες μέσω της χρήσης των DTCs.

Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ενσωματώσει κανένα από τα δύο σχέδια στο τριετές της πλάνο που παρουσίασε χθες στο Λονδίνο. «Οι επενδυτές στο Λονδίνο εντυπωσιάστηκαν από την σημαντική διοικητική αλλαγή, καθώς ανάλογη δεν έχει συμβεί σε καμία ελληνική τράπεζα, ενώ συνέβη στην Εθνική η οποία θεωρείται η πιο... συντηρητική».

Για το ΛΕΠΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ήτοι οι συνταξιούχοι της Εθνικής, η κυβέρνηση, η τράπεζα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη δεσμεύσει ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στο δημόσιο.