Π. Μοσκοβισί: Θετική η αναδίπλωση της Ιταλίας για το έλλειμμα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Π. Μοσκοβισί: Θετική η αναδίπλωση της Ιταλίας για το έλλειμμα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε σήμερα τα σχέδια της Ιταλίας να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, προειδοποίησε όμως τη Ρώμη ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για το 2019.

Η ιταλική κυβέρνηση της οποίας ηγούνται οι λαϊκιστές δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ύψος του ελλείμματος το 2019 θα φθάσει το 2,4% του ΑΕΠ, ποσοστό τριπλάσιο του προηγούμενου κυβερνητικού στόχου. Είπε ακόμη πως το έλλειμμα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο έως το 2021.

Αφού η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε το ξεπούλημα ιταλικών ομολόγων και τις επικρίσεις της ΕΕ, η Ρώμη δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να μειώνει το έλλειμμά της από το 2020.

«Είναι καλό σημάδι που η τροχιά έχει αναθεωρηθεί γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές ακούνε τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Μοσκοβισί στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Παρίσι.

Ο Μοσκοβισί είπε, ωστόσο, πως το κύριο στοιχείο στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα της Ιταλίας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των όρων των κανόνων της ευρωζώνης αν ο στόχος για το συνολικό έλλειμμα το 2019 τεθεί στο 2,4% όπως έχει πει η Ρώμη.

«Οι κανόνες είναι εκεί», είπε. «Αν (το συνολικό έλλειμμα) είναι 2,4%, είναι πιθανό το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην είναι εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης (της ΕΕ).»

Ο Μοσκοβισί είπε ότι δεν θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογισμό του 2019 μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα και με λεπτομέρειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό τον μήνα.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ιταλική κυβέρνηση «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική» και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να ξεφορτωθεί» τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

«Οι Ιταλοί έχουν (...) κάνει επίσης την επιλογή μιας κυβέρνησης απόλυτα ευρωσκεπτικιστικής και ξενοφοβικής η οποία στα θέματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού, προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», δήλωσε σε ένα φόρουμ του ΟΟΣΑ.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι μιλάει μόνο με «άτομα που δεν πίνουν και τα οποία δεν κάνουν συγκρίσεις που δεν λειτουργούν».

Απαντούσε σε δηλώσεις του Γιούνκερ που συνέκρινε τη Δευτέρα την Ιταλία με την Ελλάδα.

«Δεν θα ήθελα έπειτα από τη διαχείριση της πολύ δύσκολης ελληνικής κρίσης, να ξαναβρεθούμε σε μια νέα ελληνική κρίση, αυτή τη φορά στην Ιταλία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ