7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Π. Μοσκοβισί: Καταργείται η θέση του Ντ. Κοστέλο στην Αθήνα

Π. Μοσκοβισί: Καταργείται η θέση του Ντ. Κοστέλο στην Αθήνα

Την κατάργηση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που κατείχε τα τελευταία χρόνια ο Ντέκλαν Κοστέλο, προανήγγειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα αφήνει για τα καλά την εποχή των προγραμμάτων και προχωρά προς την κατεύθυνση της «κανονικής δημοσιονομικής εποπτείας».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στα Νέα, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε: «Θα καταργήσουμε τη θέση του επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής στην Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή. Ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα είναι θετικό ότι η θέση αυτή δεν χρειάζεται πλέον». Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα θα εξετάζεται όπως ακριβώς τα άλλα κράτη.

Από την ελληνική εποπτεία αποχωρεί και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι ο οποίος τοποθετείται Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Υπό την ιδιότητα αυτή, θα επιβλέπει το τμήμα Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών Πολιτικών, αλλά και τη Διεύθυνση Στρατηγικής Πολιτικής και Θεσμικών Σχέσεων.

Όπως είπε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, αλλά δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα οπότε μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικών». Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει στη νέα κυβέρνηση τις συστάσεις που περιλαμβάνει η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

"Είναι ζωτικής σημασίας η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει γρήγορα τις καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αποσοβηθούν οι όποιοι κίνδυνοι" είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Αναφερόμενος στα κυβερνητικά σχέδια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι "υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να συζητήσουμε" ώστε να διασφαλιστεί ότι "οι δημοσιονομικοί στόχοι θα υπηρετηθούν στο εγγύς μέλλον".

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

"Θα αξιολογήσουμε το συνολικό πακέτο το Φθινόπωρο μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020" υποστήριξε ο Μοσκοβισί, ενώ σχετικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι όποια πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί από το Eurogroup στο πλαίσιο επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και ενός ξεκάθαρου πακέτου μεταρρυθμίσεων που ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας".