Π. Μοσκοβισί: Η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της

Π. Μοσκοβισί: Η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της

Δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια αντιπαράθεση με την Ιταλία για τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρώμη έχει κάθε συμφέρον να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

"Δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας, κανένας δεν θα ωφεληθεί γιατί η Ιταλία είναι μια σημαντική χώρα της ευρωζώνης", δήλωσε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας BFM TV.

"Ωστόσο δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί σημείωσε εξάλλου ότι θεωρητικά είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων αν κριθεί ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους κανόνες της ΕΕ, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ της χρήσης του μέτρου αυτού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναμένεται να συζητήσει για τον προϋπολογισμό με Ιταλούς αξιωματούχους, ξεκινώντας από τη Δευτέρα κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ μια απάντηση στους δημοσιονομικούς στόχους της Ρώμης μπορεί να δοθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες η ιταλική κυβέρνηση έβαλε στόχο το 2,4% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό της έλλειμμα για τα επόμενα τρία χρόνια, αψηφώντας τις Βρυξέλλες και σηματοδοτώντας μια νίκη για τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έναντι του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία.

Διάφορες εφημερίδες έγραψαν σήμερα ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα τηλεφώνησε στον Τρία χθες για να του ζητήσει να μην παραιτηθεί μετά την ανακοίνωση του στόχου του 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες αυτές, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Τρία να παραμείνει στη θέση του για να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα στις αγορές.

Ο Τρία ήθελε αρχικά το έλλειμμα να μειωθεί σε έως και 1,6% το ερχόμενο έτος, ελπίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό το αίτημα της ΕΕ η Ιταλία να μειώσει προοδευτικά το δημοσιονομικό κενό για να χαλιναγωγήσει το υψηλό χρέος της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)