P. Moscovici: Προχωράμε σε πνεύμα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές

P. Moscovici: Προχωράμε σε πνεύμα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές

Την καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, τόνισε σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Pierre Moscovici.

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup, σχολιάζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, το Σάββατο, σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη».

Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Παράλληλα, «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Moscovici, όπως ανήρτησε ο δεύτερος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Όπως ανέφερε, αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας.

 

Τέλος, σημειώνεται πως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ'' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi.

J. Dijsselbloem: Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά». Αυτό δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o πρόεδρος της ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο J. Dijsselbloem απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Γ. Dijsselbloem, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

Valdis Dombrovskis: Σημαντικό βήμα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος

Την ανάγκη να φτιαχτεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Dombrovskis υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο κ.  Dombrovskis, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».

P. Maystadt: Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη «πραγματικού κράτους»

Η κακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλαδα οφείλεται στην έλλειψη ενός «πραγματικού κράτους» και μιας δημόσιας διοίκησης που να μπορεί να λειτουργεί κανονικά. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε βελγική εφημεριδα ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Βελγίου Philippe Maystadt. Όπως αναφέρει, θα ήταν προτιμότερο, αντί της αμφιλεγόμενης οικονομικής στήριξης των τελευταίων ετών, να είχε δοθεί στην Ελλαδα τεχνική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησής της.

Σχετικά με την οικονομική κρίση, προτείνει την ύπαρξη ενός μόνιμου Προέδρου του Eurogroup και την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, ενώ αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της τρόικα για την περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε εξαιρετικά μεν ικανούς τεχνοκράτες που ωστόσο δεν λογοδοτούν πουθενά.

Hans Jorg Schelling: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο

Μετά τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα είναι σε «καλό δρόμο», και αυτά που η Αθήνα υλοποίησε στο πλαίσιο του τρίτου πακέτο βοήθειας είναι ήδη περισσότερα από όλα μαζί από το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολοι τομείς, ενώ και οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ένα θετικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα ψήφισε τον προϋπολογισμό και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εκπληρώσει και τα τελευταία σημεία. 

Εάν αληθεύει αυτό που δηλώνουν οι ειδικοί, ότι δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρειάζεται τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί, τότε «είμαι αισιόδοξος, πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Hans Jorg Schelling. 

Όπως, επίσης, ανέφερε, θετικές είναι οικονομικές προοπτικές γενικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 2015 να είναι μια καλύτερη χρονιά από ό,τι αναμενόταν, ενώ καλή είναι η προοπτική για το 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζεται ανοδικός, και ως εκ τούτου ο ίδιος εκφράζει αισιοδοξία και για την επόμενη χρονιά. 

Σε σχέση με τα πρόσφατα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Hans Jorg Schelling επισήμανε ότι δεν βλέπει κάποιες αρνητικές αντιδράσεις, και πως μπορεί μεν να απέτυχε ο στόχος της ΕΚΤ για άνοδο του πληθωρισμού στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο «όλα τα άλλα μέτρα είχαν επιτυχία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ