Π. Λιαργκόβας: Η λιτότητα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Π. Λιαργκόβας: Η λιτότητα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Την ανησυχία του για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται από την κυβέρνηση εξέφρασε για άλλη μία φορά ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στον Ant1, σημείωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «η μεσαία τάξη θα μειώνεται και θα μπαίνει στα όρια της φτώχειας, καθώς με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται επιδεινώθηκε η θέση των αδύναμων οικονομικά. Η βοήθεια που τους δίνεται πρέπει να είναι μόνιμη και όχι περιστασιακή» ανέφερε σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο δήλωσε ότι «η μεγάλη πηγή των χρημάτων που θα δοθούν είναι από φόρους. Είναι καλό που ενισχύεται το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά αν το μέρισμα ήταν από ανάπτυξη τότε θα ήταν καλύτερα για όλους». 

Ο κ. Λιαργκόβας επανέλαβε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια τα πράγματα δε θα είναι εύκολα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα ανοίξουν οι κάνουλες. Οι συνθήκες θα βελτιωθούν σταδιακά» και πρόσθεσε ότι «η λιτότητα θα συνεχίσει να υπάρχει».

«Πρέπει σταδιακά να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθούν τα εισοδήματα», υπογράμμισε ο κ. Λιαργκόβας και επισήμανε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε οι συνθήκες να γίνουν φιλικές για τους επενδυτές. Έτσι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και μετά θα αυξηθούν και οι μισθοί».

Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει το βάρος να το δώσουμε στην ανάπτυξη, «αλλά με υψηλή φορολογία και γραφειοκρατία δε γίνεται», τονίζοντας ότι η έμμεση φορολογία πλήττει τους πιο αδύναμους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε από τους πρώτους στην Ε.Ε. με αυξημένους φόρους». 

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα την Δευτέρα αναμένεται η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Είπε ότι το θετικό είναι ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο ανάκαμψης και ότι εφόσον τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε στις αγορές. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να είναι μόνιμο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η επιτήρηση θα συνεχίσει να υπάρχει και τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει περισσότερη επιτήρηση σε σχέση με άλλες χώρες για εμείς χρωστάμε 180% του ΑΕΠ, όπως ανέφερε.

Φωτογραφία: SOOC