Oxford Economics: Σε ύφεση-ρεκόρ οδεύει η Ευρωζώνη

Oxford Economics: Σε ύφεση-ρεκόρ οδεύει η Ευρωζώνη

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επεκτείνουν και να εντατικοποιούν το lockdown της οικονομία, η επακόλουθη ύφεση φαίνεται ότι θα επισκιάσει κάθε προηγούμενη οικονομική κρίση. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Oxford Economics, προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση της πρόβλεψης για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 5,1% το 2020 που θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10% στο α’ εξάμηνο του έτους καθώς η παύση της οικονομικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές, στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε σοβαρή πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ίδια ώρα, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται επιβεβαιώνουν ότι επίκειται γενικευμένη κατάρρευση της δραστηριότητας. Η Oxford Economics βλέπει ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα χαλαρώνουν και οι επιπτώσεις των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές. Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη μπορεί να είναι πιο ρηχή στην περίπτωση που δεν σταθεροποιηθούν οι υγειονομικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να παραταθούν.