ΟΤΕ: Μετά τη Ρουμανία… φορτσάρει με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ

ΟΤΕ: Μετά τη Ρουμανία… φορτσάρει με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ

Το 54% που κατείχε ο ΟΤΕ στην Telekom Romania πωλήθηκε έναντι 295,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας θα δώσει έκτακτο μέρισμα στους μεtόχους 174 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτή την κίνηση ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, στρέφει το βλέμμα στην υλοποίηση των επενδύσεων ύψους 2 δις. ευρώ έως το 2024 στις υποδομές της χώρας. Το έκτακτο αυτό μέρισμα, και το τακτικό που διανέμει ο ΟΤΕ, εφόσον αθροιστούν είναι το υψηλότερο μέρισμα που έχει δώσει ο όμιλος την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

 Η πώληση της Telekom Romania Fixes αποτελεί στρατηγική απόφαση για τη διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου στην Ελλάδα, ενώ ενισχύει και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της εισηγμένης.

O επενδυτικός σχεδιασμός του ομίλου περιλαμβάνει νέες οπτικές ίνες Fiber to the Home. Ήδη η Cosmote έχει ενεργοποιήσει τις ίνες σε 10 νέες περιοχές και συνεχίζει την επέκταση της διαθεσιμότητας σε περιοχές που έχουν ήδη πρόσβαση. Το δίκτυο αυτό προσφέρει υψηλές ταχύτητες έως 200 Mbps σε πάνω από 3,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ η Cosmote συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις και την επέκταση των οπτικών ινών. Στόχος είναι οι 550.000 γραμμές στη χώρα μέχρι τέλος του έτους, ενώ ήδη έχει εγκαταστήσει πάνω από 77% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας.

Περίοπτη θέση στο mega επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ έχει η ανάπτυξη του 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός στόχος για την κάλυψη του 50% της χώρας , έχει ήδη ξεπεραστεί και πλέον στόχος του Μιχάλη Τσαμάζ είναι να ξεπεράσει το 60%, έως τέλος του έτους. Επίσης, ο ΟΤΕ στοχεύει στην κάλυψη όλων των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.

Εκτός όμως από τις επενδύσεις σε 5G και οπτικές ίνες, ένα ακόμη στοίχημα –που φαίνεται πως κερδίζεται- είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχο τη μετατροπή του ΟΤΕ σε έναν ισχυρό όμιλο παροχής τεχνολογίας. Επίσης, ήδη έχουν υπάρξει δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος , οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα  με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, αναμένονται συνεχείς επενδύσεις στην αναβάθμιση και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με απώτερο στόχο την αύξηση της διείσδυσης και διαθεσιμότητας των υπηρεσιών.