ΟΤΕ: Η έξοδος στις αγορές, το νοικοκύρεμα δανεισμού και η αναβάθμιση της Goldman Sachs

ΟΤΕ: Η έξοδος στις αγορές, το νοικοκύρεμα δανεισμού και η αναβάθμιση της Goldman Sachs

Σε σημαντική αναβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs καθώς ανεβάζει την τιμή στόχο από τα 9,70 στα 11 ευρώ με σύσταση αγοράς, κρίνοντας τον τίτλο «φθηνό», δεδομένου ότι διαπραγματεύεται με discount άνω του 30% συγκρινόμενος με αποτιμήσεις ομοειδών εταιρειών της Ευρώπης.

Σήμερα ο ΟΤΕ αποτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ με τη μετοχή στα 9,18 ευρώ με ήπια άνοδο, ενώ στα 11 ευρώ που είναι η τιμή στόχος της Goldman Sachs ο όμιλος θα αποτιμάται τσα 5,4 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ θυμίζουμε ότι έχει χαμηλό 52 εβδομάδων στα 6,45 ευρώ και υψηλό στα 10,40 ευρώ.

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί κατά 15% το τελευταίο 3μηνο, καθώς επηρεάστηκε θετικά από τη μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, κάτι που οδηγεί τον οίκο σε μείωση των εκτιμήσεων για το κόστος κεφαλαίου του οργανισμού.

Η Goldman Sachs σημειώνει και τα τέσσερα βασικά ρίσκα που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ.

* Η μόνιμη αβεβαιότητα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
* Ενδεχόμενη επιδείνωση της κουλτούρας (μη) πληρωμών στην Ελλάδα
* Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών στην ελληνική αγορά.
* Ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος στη Ρουμανία όπου ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία.

Ολοκληρώθηκε η επαναγορά ομολόγων ύψους 290 εκατ. ευρώ

Θυμίζουμε ότι χθες ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων έναντι μετρητών, με την OTE plc να αποδέχεται συνολικά προσφορές επαναγοράς ύψους 240,1 εκατ. ευρώ για το ομόλογο λήξεως Μαΐου 2016 και 50 εκατ. για το ομόλογο λήξεως Φεβρουαρίου 2018.

Τα ομόλογα λήξεως Μαΐου 2016 επαναγοράσθηκαν σε τιμή 101,5% ενώ τα ομόλογα λήξεως Φεβρουαρίου 2018 σε τιμή 109,408%. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τα ονομαστικά ποσά των δύο ομολόγων θα ανέρχονται πλέον σε 389,4 εκατ. και 650 εκατ. αντίστοιχα.

Η παραπάνω επαναγορά πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επιτυχούς άντλησης 350 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «ανοίγοντας» ξανά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για ελληνικές εταιρείες.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές με το κουπόνι να διαμορφώνεται σε 4,375% ετησίως. Με την ολοκλήρωση της έκδοσης και επαναγοράς ομολόγων, ο όμιλος ΟΤΕ θα έχει επιτύχει την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, είχε σχολιάσει σχετικά με την έκδοση του ομολόγου: «Πρόκειται για την πρώτη διεθνή έκδοση ομολόγου από ελληνική εταιρεία εδώ και πάνω από ένα έτος αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα και στον ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο του ΟΤΕ αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής μας και επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας».

Περαιτέρω νοικοκύρεμα και τακτοποίηση δανεισμού

Εκτός από την επαναγορά τμήματος των ομολόγων λήξης 2016 και 2018, μέρος των κεφαλαίων του νέου ομολόγου θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ομίλου ΟΤΕ συμβάλλοντας στην υλοποίηση της στρατηγικής του, που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Θυμίζουμε ότι όμιλος ΟΤΕ έχει επιτύχει σημαντική τακτοποίηση και περαιτέρω νοικοκύρεμα των δανειακών του υποχρεώσεων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους, μέσω και της διαρκούς και στοχευμένης διαδικασίας εθελουσίας εξόδου.

Ο δανεισμός του ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 2,15 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος του 2015), μειωμένος κατά σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014. Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1,09 δισ. ευρώ καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα ομίλου είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ έχει rating Caa2 από την Moody's και Β+ από την Standard & Poor's.

Απ. Σκ.