ΟΤΕ: Διερευνούμε τις επιλογές μας για Telekom Romania

ΟΤΕ: Διερευνούμε τις επιλογές μας για Telekom Romania

Τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου σχετικά με τη συμμετοχή του στην Telekom Romania και την Telekom Romania Mobile διερευνά ο ΟΤΕ, ωστόσο δεν «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τυχόν συμφωνίες άλλων εταιρειών με κρατικούς φορείς σχετικά με τη συμμετοχή του Ρουμανικού Δημοσίου στην Telekom Romania».

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται μετά την «αναζωπύρωση» του σεναρίου της αποεπένδυσης του ΟΤΕ από την Ρουμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σύναψη προκαταρκτικής συμφωνίας για την απόκτηση του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania μεταξύ της Orange και του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, ο ΟΤΕ δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τυχόν συμφωνίες άλλων εταιρειών με κρατικούς φορείς σχετικά με τη συμμετοχή του Ρουμανικού Δημοσίου στην Telekom Romania.

Παράλληλα όμως αναφέρει πως «ο ΟΤΕ διερευνά στρατηγικές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή του στην Telekom Romania και την Telekom Romania Mobile, μεταξύ των οποίων και την πώληση των εν λόγω συμμετοχών, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη».

Τέλος η εταιρεία σημειώνει πως «θα προβεί, σύμφωνα με το νόμο, άμεσα στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική Orange, φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την Ρουμανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκτήσει την Telekom Romania. H τελευταία ελέγχεται από τον ΟΤΕ σε ποσοστό 54%, ενώ το υπόλοιπο 46% κατέχει το ρουμανικό δημόσιο. Ωστόσο, η Ρουμανική κυβέρνηση διατηρεί δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) στην πώληση της εταιρείας.

Ρουμανικά μέσα έφεραν την Orange, εταιρεία με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, να έχει έρθει σε συμφωνία με την ρουμανική κυβέρνηση για την απόκτηση του 54% της Telekom Romania (πρώην Romtelecom). Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της γαλλικής εταιρείας και της ρουμανικής κυβέρνησης. Επίσης, σύμφωνα πάλι με τα ρουμανικά μέσα, δεν αποκλείεται η γαλλική εταιρεία να αποκτήσει επιπλέον μετοχές της Telekom Romania, από την Ρουμανική κυβέρνηση. Η τελευταία φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει μερίδιο όχι χαμηλότερο του 20%.

Το μνημόνιο ωστόσο δεν περιλαμβάνει την θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ, που έχει δραστηριότητες την κινητή τηλεφωνία της Ρουμανίας. Πρόκειται για την Telekom Romania Mobile η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Cosmorom. Την εταιρεία αυτή, σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα θα διαθέσει σε δεύτερο χρόνο ο ΟΤΕ πιθανώς στην Digi Communications που ελέγχει στη Ρουμανία την εταιρεία σταθερής RCS & RDS.