7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Όταν η Goodrive Technologies Greece, συνάντησε τον ισραηλινό πολυεθνικό κολοσσό της Mobileye

Όταν η Goodrive Technologies Greece, συνάντησε τον ισραηλινό πολυεθνικό κολοσσό της Mobileye

Η συζήτηση που κυριαρχεί στο παγκόσμιο επιχειρεί να σήμερα ακούει στο όνομα «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση». Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τις ψηφιακές εξελίξεις και έφερε άμεσα τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο των εξελίξεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις διεθνώς. Τα big data, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα αυτοματοποιημένα συστήματα, τα data centers και η ρομποτική αποτελούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων διεθνώς, κάνοντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναγκαιότητα.

Ωστόσο στο Ισραήλ, οι τεχνολογίες αυτές αναπτύσσονταν τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια πριν. Η χώρα νοτίως της Κύπρου έχει αποτελέσει εδώ και χρόνια επιλογή μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνολογίας, software και φαίνεται πως ήταν… έτοιμη από καιρό για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Απόρροια της αναπτυσσόμενης αγοράς του Ισραήλ, είναι και μερικές εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς στο στόχαστρο πολυεθνικών κολοσσών βρέθηκαν ισραηλινές εταιρείες.

Μία από αυτές είναι και η ισραηλινή Mobileye, η οποία το 2017 εξαγοράστηκε από την Intel έναντι 13,5 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 60 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως έχουν προμηθευτεί με τα συστήματα της Moblileye, 25 αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία της ισραηλινής εταιρείας για να κατασκευάσουν ασφαλέστερα αυτοκίνητα και πάνω από 300 μοντέλα αυτοκινήτων έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία της εταιρείας στο αμάξωμα.

To σύστημα της ισραηλινής εταιρείας που βρέθηκε στο στόχαστρο πολυεθνικών κολοσσών, ακούει στο όνομα «ADAS». Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα πρόληψης και αποφυγής ατυχημάτων, η ανακάλυψη του οποίου έγινε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Από τότε η Mobileye, παγκόσμια πρωτοπόρος και ηγέτιδα στην ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και αποφυγής συγκρούσεων, που βασίζει τα συστήματά της στην τεχνητή όραση, αναπτύσσεται διαρκώς.

Το «τρίτο μάτι» της Mobileye

Το σύστημα αποφυγής ατυχημάτων Mobileye, βοηθά τον οδηγό λειτουργώντας ως συνοδηγός, ως «τρίτο μάτι» παρακολουθώντας συνεχώς τον δρόμο μπροστά από το όχημα. Η μοναδική τεχνολογία τεχνητής όρασης του Mobileye ανιχνεύει λωρίδες, οχήματα, μοτοσικλέτες, πινακίδες ταχύτητας, ποδηλάτες και πεζούς.

Χρησιμοποιεί και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από την κάμερα, μετρά την απόσταση οδήγησης και υπολογίζει τον χρόνο της πιθανής σύγκρουσης με άλλα οχήματα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα και πεζούς. Το Mobileye παρέχει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στους οδηγούς σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου σύγκρουσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν.

Έχοντας ήδη κατακτήσει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παγκοσμίως με το σύστημα ADAS Mobileye 630 μειώνοντας τις συγκρούσεις και συμβάλλοντας στην βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς, η Mobileye εισάγει ένα νέο εξελιγμένο σύστημα, το Mobileye 8 Connect. Διατηρώντας ως βασικό στόχο την πρόληψη ατυχημάτων, βελτιώνει τις βασικές λειτουργίες του συστήματος για μέγιστη αποτελεσματικότητα και εισάγει λειτουργίες που συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής για «Έξυπνες και Ασφαλείς Πόλεις».

H Goodrive Technologies Greece

Στην Ελλαδα, αντιπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας είναι η Goodrive Technologies Greece, μια ελληνική ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία. Όπως δηλώνει ο CEO της ελληνικής εταιρείας στο Liberal Markets, Νίκος Πανταζής «η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από στόλους, fleet manager», ενώ σημειώνει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δήμους στην Αττική προκειμένου να αποκτήσουν τα συστήματα Mobilye. «Τα νέα συστήματα για τα οποία συζητάμε με οκτώ δήμους στην Αττική, εκτός από την πρόληψη ατυχήματος, καταγράφουν όταν το όχημα κυκλοφορεί την αποτύπωση της πόλης. Με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όταν περνάει από έναν δρόμο αναγνωρίζει τις αλλαγές που έχουν γίνει, καταγράφει τις κολώνες της ΔΕΗ σε μία διασταύρωση και έτσι αποφεύγονται ατυχήματα» εξηγεί ο Νίκος Πανταζής, και προσθέτει πως «αυτά τα δεδομένα που καταγράφονται μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του Δήμου, καθώς μπορεί η διοίκηση να δρομολογήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις»

Η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της προσεκτικά, με απώτερο σκοπό να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά και να ενισχύσει, το ήδη πλούσιο πελατολόγιό της. Ο κ.Πανταζής σημειώνει πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα στοίχημα για όλες τις εταιρείες. Εμείς τρέχουμε συστήματα σύγχρονα από το 2017, αλλά πρέπει η χώρα να επωφεληθεί από τις εξελίξεις», και προσθέτει πως «οι σχέσεις μεταξύ ισραηλινών εταιρειών και ελληνικών είναι άριστες», ενώ σε ό,τι αφορά στη συνεργασία του με την Mobileye σημειώνει πως «μαθαίνουμε από τα προηγμένα συστήματα και τις γνώσεις της ισραηλινής εταιρείας, καθώς παίρνουμε τεγχνογνωσία από αυτήν».