Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, 11:23

-A +A

Όταν 1+3 = 2 δις «Νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, 11:23
Όταν 1+3 = 2 δις «Νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»
-A +A

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Με την άνεση του ανθρώπου που υπόσχεται κάτι που κάποιος άλλος θα κληθεί να υλοποιήσει, ο Πρωθυπουργός, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζει απόψε, ένα… μεγαλεπήβολο 4ετές σχέδιο ανάπτυξης και ανακούφισης των αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά τάξεων.

Με απλή αριθμητική, απόψε το βράδυ, θα προεξοφλήσει την παραγωγή εξοντωτικών δημοσιονομικών υπερ-πλεονασμάτων για τα επόμενα 1+3 χρόνια, τα προσθέτει όλα μαζί και παρουσιάζει ένα «Σχέδιο με ορίζοντα 4ετίας» προϋπολογισμού 1,7 δις Ευρώ.

Για να διευρύνει την «πολιτική εμβέλεια» του σχεδίου, θα αποφύγει τις πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες, με την υπόσχεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες… θα καλέσει για διαβουλεύσεις τους κοινωνικούς εταίρους (αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ τα τελευταία 3 χρόνια) αλλά και τους παραγωγικούς φορείς ώστε να εξειδικεύσει τα μέτρα μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Οι «παροχές» του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνουν και την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων όπως η επιστροφή αναδρομικών στους ενστόλους και τους δικαστικούς (γιατί όχι και στους γιατρούς και τους πανεπιστημιακούς) -σε ορίζοντα 4ετίας πάντα- οι οποίες ωστόσο θα παρουσιαστούν ως «πρωτοβουλία του πρωθυπουργού».

Ο τετραετής πολιτικός ορίζοντας επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει με άνεση τη… σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%, την αλλαγή, με σχέδιο νόμου, της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από 1/01/2019 αλλά και μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όπως η Συνταγματική αναθεώρηση,

Δεν θα διστάσει να ανακοινώσει μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (ακόμη και καθολική, αλλά και μεμονωμένες μειώσεις σε κλάδους όπως η εστίαση) και η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. 

Με την άνεση του ανθρώπου που διαχειρίζεται λεφτά των άλλων ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, (το 2012 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 και στα 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών) και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Χωρίς να ανησυχεί για την διάψευση από την πραγματικότητα θα ανακοινώσει περαιτέρω αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων , μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας με φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας, και –φυσικά- περισσότερες προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο δημόσιο

Όλα αυτά θα συγκροτήσουν, επί της ουσίας, ένα πρόγραμμα τετραετίας με σπονδυλική στήλη το τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Θεσμικές αλλαγές».

Έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ωστόσο, χιλιάδες Ελλήνων ειλικρινά αγανακτισμένων πολιτών, θα δια-δηλώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο ότι η εποχή των τερατωδών ψεμάτων έχει πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί…

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα