Όσα μας προδίδει η πορεία της Alcoa για τον κλάδο του αλουμινίο

Όσα μας προδίδει η πορεία της Alcoa για τον κλάδο του αλουμινίο

Δεν είναι μόνο οι ουκ ολίγοι εκπρόσωποι του τεχνολογικού κλάδου, του βιοφαρμακευτικού που «τρέχει» την έρευνα για το εμβόλιο ή των εταιρειών που μπαίνουν με αξιώσεις στο στοίχημα της ηλεκτροκίνησης που σημειώνουν υπερδιπλάσιες αποδόσεις από τον Μάρτιο. Και ο κλάδος του αλουμινίου έχει δώσει δυνατές συγκινήσεις.

Η Alcoa από τα 5,48 δολάρια τον Μάρτιο τετραπλασίασε σχεδόν το κεφάλαιο των μετόχων της καθώς πλέον κινείται πέριξ των 20,80 δολαρίων, πλησιάζοντας τα προ-Covid-19 επίπεδα και ξεπερνώντας σε απόδοση τον S&P που αυξήθηκε κατά 65% από το πρόσφατο χαμηλό του Μαρτίου.

Οι τιμές του αλουμινίου ταλαιπωρήθηκαν στα τέλη του 2019 λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης, οι τιμές πρωτογενούς αλουμινίου επηρεάστηκαν λόγω της αύξησης των εξαγωγών ημι- προϊόντων από την Κίνα. Εν συνεχεία, η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού οδήγησε στα lockdowns, τα οποία αποδεκάτισαν τη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα

Έτσι οι τιμές έφτασαν από τα 1.820 $ / τόνο τον Ιανουάριο 2020 ως και τα 1.570 $ / τόνο με άμεσο αντικατοπτρισμό στα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Alcoa όπου τα έσοδα της μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση.

Το ράλι στις τιμές του αλουμινίου από τον Απρίλιο και μετά -κυρίως λόγω του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας- και τα πακέτα τόνωσης που ανακοινώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας.

Η αύξηση των τιμών αντικατοπτρίστηκε στη διαδοχική αύξηση των εσόδων της Alcoa κατά 10% το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 284 εκατ. δολάρια, ήτοι μια διαδοχική βελτίωση κατά 54% - οι λειτουργικές ταμειακές ροές στα 158 εκατ. δολάρια ενώ στα 84 εκατ. δολάρια ανήλθαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές. Η ρευστότητα των 1,7 δισ. δολαρίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου-η εταιρεία τον Ιούλιο είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ύψους 750 εκατ.δολαρίων- αυξάνει την ευελιξία της εταιρείας για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Η άνοδος της μετοχής όμως εμπεριέχει και προεξόφληση, καθώς η επενδυτές φαίνεται να μετατόπισαν ήδη το ενδιαφέρον τους στο 2021.

Αναδιάρθρωση 
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Alcoa επανεξετάζει και αναδιοργανώνει ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών της στοιχείων,όπως για παράδειγμα την πλήρη περικοπή του χυτηρίου Intalco κ.α. Αυτό είναι πιθανό να χτυπήσει αρνητικά την πρώτη γραμμή των αποτελεσμάτων της στο εγγύς μέλλον, ωστόσο, τα περιθώρια ενδέχεται να βελτιωθούν από το 2021 και μετά, καθώς η εταιρεία μετατοπίζει την εστίασή της στις βασικές δραστηριότητές της. Το τρέχον λοιπόν επίπεδο τιμών απαιτεί την προσοχή μας.

Ήδη από το δεύτερο τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή καθώς και οι βασικές τελικές αγορές αλουμινίου όπως αυτές των κτιρίων και των κατασκευών και των μεταφορών ήταν πάνω από τα επίπεδα του 2019. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που είναι βασικές περιοχές για τους πελάτες αλουμινίου της Alcoa, είναι εμφανείς οι τριμηνιαίες βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς και αν και δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στην Κίνα, η ζήτηση επιστρέφει.

Ειδικά όσον αφορά την παραγωγή ελαφρών οχημάτων, αναμένεται η ανοδική τάση να συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο, όπου η παραγωγή ελαφρών οχημάτων στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να αυξηθεί 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνω του 6% -σε ετήσια πάντα βάση-σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στον αντίποδα η εμπορική κατασκευή, όπου χρησιμοποιείται περισσότερο αλουμίνιο, είναι πιθανό να είναι πιο αργή στην ανάκαμψη, λόγω μειωμένης «έλξης» για χώρους γραφείων. Τέλος, όσον αφορά τα αποθέματα, η διοίκηση της Alcoa εκτιμά ότι η παγκόσμια αύξηση αποθεμάτων αλουμινίου έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Οδεύουμε όμως προς την καρδιά του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και η πανδημία επιβάλλει κατά τόπους lockdowns, με το εμβόλιο να μπορεί να διανεμηθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων κοντά στις αρχές του νέου έτους. Παρά το γεγονός ότι η κινεζική ζήτηση φαίνεται ότι θα στηρίξει τις τιμές του αλουμινίου, εντούτοις το γεγονός ότι πολλές εταιρείες του κλάδου έχουν σχεδόν επανέλθει στα προ –Covid-19 επίπεδα απαιτεί εγρήγορση από τους επενδυτές, έτσι ώστε στα πρώτα σημάδια κόπωσης, να προλάβουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Μέχρι όμως να φανούν τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα των τιμών του αλουμινίου, μπορούν να απολαύσουν την πτήση.

Καθοριστικός ο κινεζικός παράγοντας για τις τιμές του αλουμινίου

Στην Κίνα, οι καθαρές εισαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου αυξήθηκαν σταθερά τα τελευταία 2 τρίμηνα, δείχνοντας μια ασυνήθιστη αντιστροφή των τυπικών εμπορικών ροών. Οι εισαγωγές ακατέργαστων, μη κραματοποιημένων​ ​και κραματοποιημένων μετάλλων μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανήλθαν σε πάνω από 700.000 τόνους, από σχεδόν 400.000 τόνους το δεύτερο τρίμηνο. Είναι πιθανό ότι αυτές οι ροές αποτελούνται από ένα μείγμα τόσο πρωτογενών όσο και δευτερογενών μετάλλων, καθώς η Κίνα αναζητά περισσότερο αλουμίνιο λόγω έλλειψης εγχώριων απορριμμάτων, αποτέλεσμα του ορίου που τίθεται στις εισαγωγές απορριμμάτων χάλυβα και αλουμινίου, προκειμένου να ωθηθούν οι εγχώριες βιομηχανίες στην ανακύκλωση, αλλά και να περιοριστούν οι εισαγωγές στερεών απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, αυτή η τάση είναι ενδεικτική της ζήτησης πρωτογενούς αλουμινίου, αλλά και των τιμών στην Κίνα, που έχουν αυξηθεί τόσο, ώστε να είναι κερδοφόρο για την Κίνα να εισάγει μέταλλο. 

Αν και αυτή η τάση μπορεί να ανακοπεί από ένα ακόμη κύμα της πανδημίας, εντούτοις η υψηλή πιθανότητα ευρείας διανομής ενός εμβολίου κατά της Covid-19, δεν αποκλείει τη συνέχεια της δυναμικής ανάκαμψης στην Κίνα, κάτι που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.