Ως τις 16 Νοεμβρίου παρατείνεται η αναβολή για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ως τις 16 Νοεμβρίου παρατείνεται η αναβολή για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ως τις 16 Νοεμβρίου παρατείνεται η αναβολή για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σχετική τροπολογία κατέθεσε αργά το βράδυ το ΥΠΟΙΚ προκειμένου ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με την παράταση της προθεσμίας, που αναμενόταν, δίνεται προσωρινή λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αναζητά ισοδύναμα ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μέτρου. Παράλληλα με την τροπολογία καταργούνται πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για την μη υπαγωγή τους ή εκπρόθεσμη ένταξή τους στο καθεστώς του ΦΠΑ, στο διάστημα δηλαδή που το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος αντί της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν έσοδα που να υπερκαλύψουν τα προσδοκώμενα από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Όσο αφορά το επίδομα θέρμανσης οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» αφού το ποσό της επιδότησης πρόκειται να μειωθεί στα 25 λεπτά το λίτρο έναντι των 35 λεπτών πέρυσι, και να γίνουν αυστηρότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία καταβάλλεται στα νοικοκυριά.

Με τις αλλαγές αυτές η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται ότι θα περιορισθεί στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οι αλλαγές θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες στη μείωση των επιβαρύνσεων για παλαιά αυτοκίνητα άνω της 10ετίας σε ποσοστό γύρω στο 15% ενώ θα υπάρξουν αυξήσεις τελών για τα ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2010. Τα αυτοκίνητα αυτά είτε θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με τέλος είτε θα αυξηθούν τα τέλη που ήδη πλήρωναν και ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

 

Πηγές: newsroom liberal.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ