«Όπλο» οι καταθέσεις για την μετά Covid εποχή - Αυξήθηκαν 14,5 δισ. μέσα στην πανδημία

«Όπλο» οι καταθέσεις για την μετά Covid εποχή - Αυξήθηκαν 14,5 δισ. μέσα στην πανδημία

Εντυπωσιακή αύξηση των καταθέσεων για έναν ακόμη μήνα, είχαμε τον Οκτώβριο, κάτι που σε άλλες εποχές θα ήταν ευχής έργο για την οικονομία και τις τράπεζες. Μόνο τον περασμένο μήνα, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ και πλέον η σχέση οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 95,5% του ΑΕΠ, ενώ στην αρχή της χρονιάς η σχέση αυτή ήταν στο 87%. Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες η σχέση αυτή βελτιώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα εντυπωσιακό στοιχείο.

Το συγκεκριμένο στοιχείο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την οικονομία, στην μετά Covid εποχή. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεδομένης της ύφεσης που υπάρχει στην οικονομία, η αύξηση της καταθέσεων προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την μείωση της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.

Όπως θα δούμε από την ανάλυση των στοιχείων, η αυξημένες καταθέσεις προέρχονται τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τα νοικοκυριά. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο ρυθμό αύξησης των καταθέσεων είναι το εξής στοιχείο: Μέσα στο 2019, χρονιά ανάπτυξης και προσδοκιών, οι καταθέσεις αυξήθηκαν μόλις 9 δισ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, το αντίστοιχο μέγεθος έχει αυξηθεί κατά 14,528 δισ.

Η συγκεκριμένη αύξηση προέρχεται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα οι καταθέσεις των νοικοκυριών στον τέλος Ιανουαρίου του 2020 ήταν 115,799 δις ευρώ, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 121,785 δις ευρώ, μία θετική διαφορά της τάξεως των 5,986 δις ευρώ. Ένα στοιχείο που προκαλεί μάλλον χαμόγελα, είναι ότι τα χρήματα αυτά, εξαιτίας και των χαμηλών επιτοκίων, δεν έχουν δεσμευθεί κατευθυνόμενα προς καταθέσεις προθεσμίας, αλλά παραμένουν είτε στο ταμιευτήριο, είτε σε καταθέσεις όψεως. Συγκεκριμένα καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου ανέρχονται στο τέλος Οκτωβρίου στα 83,058 δισ. ευρώ, ενώ εννέα μήνες πριν ήταν 72,763 δις. Στο ίδιο διάστημα οι καταθέσεις προθεσμίας ήταν μειωμένες κατά σχεδόν 5 δισ.

Η αύξηση των καταθέσεων για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 7,844 δισ, οι οποίες στο τέλος του περασμένου μήνα διαμορφώθηκαν στα 29,569 δισ., έναντι 21,757 δισ. ευρώ.

Το στοίχημα της επόμενης χρονιάς είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση και αυτό μπορεί εν μέρει να κερδηθεί και από την κατεύθυνση μέρους αυτών των χρημάτων στους δύο αυτούς τομείς. Το αν αυτό θα συμβεί ή όχι θα φανεί στην πορεία και θα δείξεις εάν τελικά βασική αιτία για την αύξηση των καταθέσεων είναι η πανδημία και το lockdown.