Όπισθεν από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Όπισθεν από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Πίσω στο θέμα της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν είδε το φως της δημοσιότητας

Ειδικότερα, στο κείμενο της έκθεσης αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές να μην προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να διεξάγει πιο αναλυτικούς τεχνικούς ελέγχους των επιπτώσεων για τέτοιες κινήσεις.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση». Μάλιστα γίνεται αναφορά τόσο στις ρυθμίσεις προς την εφορία όσο και στις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί επισήμως από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου τόσο για τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις όσο και για το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη αυτή τη νέα ρύθμιση και οι επιχειρήσεις, εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει πως αντιτίθενται σε αυτό

Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Εργασίας, επιμένουν να διαβεβαιώνουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι απόφαση της κυβέρνησης ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης. 

Και αυτό τη στιγμή που όλοι επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις δεδομένης της εμμονής της κυβέρνησης στην υπέρμετρη φορολογία και τις υψηλές εισφορές.