Όπερ και εγένετο το ράλι στους ναύλους των VLCCs

Όπερ και εγένετο το ράλι στους ναύλους των VLCCs

Της Μαίρης Βενέτη

Στις 19 Σεπτεμβρίου είχαμε αιτιολογήσει την άποψη μας ότι καθώς πολλοί εισαγωγείς όπως η Κίνα θα αυξήσουν τις προμήθειες τους σε φορτία αργού πετρελαίου από πιο μακρινές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζίλία και η Δυτική Αφρική, θα αυξηθεί η ζήτηση για μίσθωση μεγάλης χωρητικότητας δεξαμενόπλοιων, τοποθετώντας τα τάνκερ VLCCs στους μεγάλους κερδισμένους από την αναμπουμπούλα στην αγορά πετρελαίου λόγω της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco.

Πράγματι, οι ναύλοι των πολύ μεγάλων δεξαμενοπλοίων VLCC ξεπέρασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις 300.000 δολάρια την ημέρα. Ακόμα και οι ναύλοι στα μικρότερου μεγέθους Suezmax και Aframax ακολουθούν.

Η spot αγορά ανθεί πραγματικά, καθώς οι κάτοχοι VLCC κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως πάνω από το breakeven επίπεδο των 25.000-35.000 ευρώ, ανάλογα με το δεξαμενόπλοιο και τη διαδρομή.

Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή καθώς πολλά τέτοιου τύπου πλοία ήταν έτοιμα να δεξαμενιστούν για συντηρήσεις και άλλες εργασίες.

Τώρα όμως έναντι να επωφεληθούν από το πρωτοφανές ράλι της spot αγοράς, σαλπάρουν και πάλι.

Οι λόγοι του ράλι

Η επίθεση στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο, η μείωση των εξαγωγών από τον ΟΠΕΚ που αντικαταστάθηκε από μακρινές μεταφορές από τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές κυρώσεις σε ένα μεγάλο μέρος του κινεζικού τονάζ λόγω της συνεργασίας της Κίνας με την Τεχεράνη, η πρόσφατη επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco που επίσης οδήγησε στην αντικατάσταση από μακρινές μεταφορές από ΗΠΑ, Βραζιλία και Δυτική Αφρική, η διακοπή εξαγωγών από τον Ισημερινό, αλλά και η εποχικά υψηλή ζήτηση για καύσιμα πριν από τον χειμώνα, είναι κάποιες από τις συνισταμένες που οδήγησαν τους ναύλους σε αυτά τα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Braemar, μόνο οι κυρώσεις για το Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν βγάλει εκτός αγοράς γύρω στα 156 από τα συνολικά διαθέσιμα προς ναύλωση 800 Large Crude Carriers. (σ.σ: Μπορεί να υπάρχουν πέριξ των 800 VLCCs στον κόσμο, αλλά τους ναύλους τους καθορίζουν τα σύγχρονα πλοία στην αγορά spot, που είναι λιγότερο από το 50% του συνολικού στόλου).

Επιπλέον, τόσο η βιομηχανία διύλισης όσο και η βιομηχανία δεξαμενοπλοίων έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τους κανονισμούς καυσίμων χαμηλού θείου του IMO 2020 για τα καύσιμα. Πολλά διυλιστήρια επεξεργασίας πετρελαίου λειτουργούν χωρίς να παράγουν καύσιμα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενοπλοίων προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν πλυντηρίδες καυσαερίων( Scrubbers).

Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι για πόσο θα συνεχιστεί αυτό το ράλι.

Η απάντηση κρύβεται ακριβώς στις συνισταμένες χάρη στις οποίες πραγματοποιήθηκε.

Όσο η πλειοψηφία αυτών θα συνεχίσει να υφίσταται, οι ναύλοι θα ισορροπήσουν πέριξ των τρέχοντων επιπέδων.
Αν αρχίσουν μια μια να εκλίπουν, τότε τα κέρδη θα αρχίσουν να υποχωρούν. Άλλωστε όσοι ασχολούνται με τον χώρο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ναύλοι μπορούν να πέσουν τόσο γρήγορα όσο ανεβαίνουν.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες