OPEC και Ρωσία συνεδριάζουν για μείωση παραγωγής, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

OPEC και Ρωσία συνεδριάζουν για μείωση παραγωγής, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Στη Βιέννη συνεδριάζει σήμερα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), όπου αναμένεται να αποφασίσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου για τους επόμενους έξι μήνες, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για χαμηλές τιμές στα καύσιμα.

Ρόλο κλειδί στις οριστικές αποφάσεις θα διαδραματίσει η Ρωσία, η οποία προς το παρόν εμφανίζεται αντίθετη στις επιδιώξεις του OPEC για μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με το CNBC, από τις αρχές Οκτωβρίου, το αργό πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του εν μέσω αύξησης της παραγωγής και φόβων ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα, αυξάνοντας έτσι την πίεση στους προϋπολογισμούς των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου (OPEC, Ρωσία και ΗΠΑ) έχει αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα τέλη του 2017, στα 56,38 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καλύπτοντας σχεδόν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η Ρωσία, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παραγωγούς πετρελαίου που δεν αποτελεί μέλος του OPEC, θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον οργανισμό προκειμένου να συζητήσουν τα επίπεδα παραγωγής. Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμφωνία για μείωση της παραγωγής θα είναι της τάξης του 1 έως 1,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Σύσταση Ντ .Τραμπ σε OPEC για τα πετρελαιοειδή 

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε και μέσα από τα social media τον OPEC να μη μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του.

«Ελπίζω ο OPEC να διατηρήσει την παραγωγή του ως έχει, να μην τη μειώσει. Ο κόσμος δεν θέλει να δει, και δεν έχει ανάγκη, υψηλότερες τιμές πετρελαίου» έγραψε σε ένα μήνυμα στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, την παραμονή της συνεδρίασης του οργανισμού στη Βιέννη με αντικείμενο τη μείωση ή μη της παραγωγής του.