ΟΠΑΠ: Ο νέος ιππόδρομος και το φιλόδοξο MarkopouloPark

ΟΠΑΠ: Ο νέος ιππόδρομος και το φιλόδοξο MarkopouloPark

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στον ολιστικό επαναπροσδιορισμό των ελληνικών ιπποδρομιών προχωρά ο ΟΠΑΠ, αλλάζοντας πολλά που ίσχυαν για δεκαετίες, ενώ – συνδυαστικά με την αλλαγή στο νομικό καθεστώς – υλοποιεί και επενδύσεις με στόχο οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο να γίνουν τόπος ευρύτερων εκδηλώσεων ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου στο Μαρκόπουλο, μετά από πέντε μήνες απραξίας, οι ιπποδρομίες θα ξεκινήσουν ξανά στις 5 Μαΐου, ενώ μετά από δεκαετίες, αλλάζει η ημέρα διεξαγωγής και από Παρασκευή πλέον θα λαμβάνει χώρα την Κυριακή. Την προσεχή Κυριακή λοιπόν, 5 Μαΐου, ξεκινούν ξανά οι ιπποδρομίες, ύστερα από πέντε μήνες, δεδομένου ότι οι τελευταίες είχαν γίνει το Δεκέμβριο του 2018.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες, στοχεύοντας στην αλλαγή κουλτούρας ευρύτερα.

Απώτερος σκοπός του σχεδιασμού του ΟΠΑΠ είναι να γίνουν οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο ένας ολιστικός προορισμός ψυχαγωγίας, που θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και χάπενινγκς για όλη την οικογένεια. Οι εγκαταστάσεις πλέον θα μετονομαστούν σε MarkopouloPark, χαρακτηρίζοντας την ευρύτερη χρήση τους.

Στον ελληνικό ιππόδρομο δραστηριοποιούνται και ζουν – μέσω αυτού – 3.000 οικογένειες και στόχος είναι να βγουν από το περιθώριο οι ιπποδρομίες, να υπάρξει αποενοχοποίηση και πλήρης αλλαγή φιλοσοφίας συγκριτικά με το παρελθόν.

Η αναβάθμιση των ελληνικών ιπποδρομιών περιλαμβάνει τόσο σοβαρές και ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στην ίδια τη λειτουργία του θεσμού, όσο και στο «άνοιγμα» των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο, που, μετά την τροπολογία στη Βουλή, μπορεί να φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων που άπτονται του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας.

Πρόκειται για ένα συνδυαστικό και φιλόδοξο project, που στοχεύει στη… γνωριμία της ελληνικής κοινωνίας – και ειδικά των νεότερων γενιών – με τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, που αποτελούν έναν εξαιρετικό χώρο αναψυχής και διασκέδασης, για το νομό Αττικής.

Σ' ό,τι αφορά αμιγώς τον Ιππόδρομο, μεταξύ των αλλαγών που ανακοινώθηκαν, πλην της αλλαγής της ημέρας διεξαγωγής, είναι και η αύξηση των αποδοχών των αναβατών αλλά και των ιδιοκτητών ίππων, πληθώρα από μπόνους για την ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού των αλόγων, αλλά και αλλαγές στους κανόνες συνιδιοκτησίας.

Πλέον, συνιδιοκτήτες ενός ίππου θα μπορούν να είναι έως και… 100 ιδιώτες, ενώ έως τώρα αυτός ο αριθμός περιορίζονταν στους δέκα. Επίσης, στόχος είναι να υπάρξουν πάνω από 400 νέοι ίπποι έως τα τέλη του 2020, κάτι που θα προσδώσει νέα δυναμική στο χώρο.

Παράλληλα, ανάμεσα στους στρατηγικούς πυλώνες για την αναβάθμιση των ιπποδρομιών, είναι και η δημιουργία ενός ελκυστικού στοιχηματικού προϊόντος, που θα λειτουργήσει συνδυαστικά με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές.

Θα δημιουργηθεί ένα πολύ βελτιωμένο ιπποδρομιακό στοίχημα ενώ θα υπάρξουν ειδικά σεμινάρια στους πράκτορες για την ταχύτερη και καλύτερη εξοικείωσή τους με τον ιππόδρομο και το στοίχημα.

Γι' αυτό το λόγο, θα υπάρξουν σημαντικές δράσεις προβολής των ιπποδρομιών και του στοιχήματος γύρω από αυτούς τους αγώνες, ενώ τα πρακτορεία ΟΠΑΠ πλέον θα μεταδίδουν – ζωντανά – τους αγώνες των ελληνικών ιπποδρομιών.

Η αλλαγή χρήσης και το MarkopouloPark

Συνδυαστικά με την αναβάθμιση των ιπποδρομιών και μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη χρήση γης στο Μαρκόπουλο, ο ΟΠΑΠ μπορεί να «ανοίξει» το… παιχνίδι ευρύτερα, διαμορφώνοντας τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις έναν προορισμό ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια.

Όπως τόνισε στο Liberal o αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΟΠΑΠ κ. Σπύρος Φωκάς, «ενώ υπήρχαν αυτές οι τεράστιες εγκαταστάσεις και οι τρομερές εκτάσεις, πλην των ιπποδρομιών δεν μπορούσαμε να κάνουμε καμιά άλλη δραστηριότητα. Πλέον, με τη αλλαγή του νομικού πλαισίου, μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που θα αναβαθμίσουν όχι μόνο τις ίδιες τις εγκαταστάσεις, αλλά όλο την ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ δρομολογεί και θα έχει έτοιμα έως το τέλος του καλοκαιριού σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο, δημιουργώντας παιδότοπους, γήπεδα 5Χ5, θεματικά πάρκα όπως πάρκο περιπέτειας, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόριο – καφέ μπαρ, ποδήλατο κ.ο.κ.

Στις εγκαταστάσεις πλέον μπορούν να φιλοξενηθούν συναυλίες, φεστιβάλ, αγώνες αυτοκινήτων ή καρτ και κάθε είδους εκδήλωση που «απαιτεί» τόσο τεράστιο χώρο και τέτοιας χωρητικότητας πάρκινγκ. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων και της αλλαγής της χρήσης γης, αφενός θα αυξηθούν και τα έσοδα ευρύτερα, τόσο του ΟΠΑΠ όσο και του δημοσίου, ενώ θα «ζωντανέψουν» οι εγκαταστάσεις που μόνο με τη συνεισφορά του ιπποδρόμου, είναι καταδικασμένες στην απαξίωση.

Ντ. Κόουπ: Αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ, τόνισε μεταξύ άλλων πως «το όραμά μας για την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα, ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του αθλήματος και της ιπποδρομιακής κοινότητας.

Η πρώτη περίοδος διαχείρισης, δεν ήταν απαλλαγμένη από προβλήματα. Αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες δεν αναμέναμε και κάποιες που προέκυψαν από τον ίδιο τον ιπποδρομιακό κλάδο. Παρά τις πολλές δυσκολίες, όμως, ο ΟΠΑΠ διατήρησε στο ακέραιο την δέσμευσή του στις ιπποδρομίες. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη λειτουργία αυτής της δραστηριότητας σε μια περισσότερο βιώσιμη βάση, η οποία θα ωφελήσει το Κράτος, την εταιρεία μας, την τοπική κοινωνία του Μαρκόπουλου, αλλά και την ιπποδρομιακή κοινότητα στο σύνολό της».

Σπ. Φωκάς: Ο ιππόδρομος είναι ισχυρή δέσμευση του ΟΠΑΠ

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Σπύρος Φωκάς από την πλευρά του επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το όραμά μας για την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα είναι φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ιππόδρομος αποτελεί για τον ΟΠΑΠ σημαντική επένδυση και δέσμευση. Στον ΟΠΑΠ πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πέρα από την δέσμευση και την αφοσίωση των στελεχών μας, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το γεγονός ότι έχει πλέον διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο από την Πολιτεία, το οποίο ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, ικανοποιεί διαχρονικά αιτήματα της ιπποδρομιακής κοινότητας και θέτει υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη του ιπποδρόμου».

Οδ. Χριστοφόρου: Στόχος η αποενοχοποίηση των ιπποδρομιών

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και αντιπρόεδρος της Ιπποδρομίες Α.Ε. Οδυσσέας Χριστοφόρου, ο οποίος είχε μεγάλη συμμετοχή όλους τους τελευταίους μήνες στην τιτάνια προσπάθεια για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και την αναβάθμιση των ιπποδρομιών, αναφέρθηκε τόσο στον αποφασιστικό ρόλο της πολιτείας όσο και στην ανάγκη αποενοχοποίησης των ιπποδρομιών.

Σημείωσε πως «αποφασιστικό ρόλο για τη νέα ημέρα των ιπποδρομιών έπαιξε η ελληνική Πολιτεία, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και όσοι ψήφισαν το Νομοσχέδιο, ενώ ο σχεδιασμός που εφάπτεται του ιπποδρομιακού προϊόντος είναι πολυεπίπεδος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με τις κατάλληλες κινήσεις την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική αποενοχοποίηση των ιπποδρομιών στην ελληνική κοινωνία, αλλά έχουν ακόμη να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.