ΟΠΑΠ: Ισχυρό πεντάμηνο και μερίσματα συντηρούν το ενδιαφέρον για τη μετοχή

ΟΠΑΠ: Ισχυρό πεντάμηνο και μερίσματα συντηρούν το ενδιαφέρον για τη μετοχή

Αν είστε μέτοχος του ΟΠΑΠ από την ως τώρα χρηματιστηριακή χρονιά δεν θα έχετε καταλάβει και πολλά πράγματα. Η μετοχή είναι 12% υψηλότερα από την αρχή του έτους και δεν φαίνεται να καταλαβαίνει και πολλά πράγματα από τιμές φυσικού αερίου, αύξηση επιτοκίων και ισοτιμίες νομισμάτων. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει δικαιώσει τους θιασώτες των μερισμάτων όχι μόνο επειδή το φετινό συνδυασμένο μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου που θα μοιράσει αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση κοντά στο 10% αλλά επειδή και τα νούμερα της κερδοφορίας του υποστηρίζουν τη δυνατότητα επανάληψης αυτής της σημαντικής επίδοσης και τη φετινή χρονιά. Το πεντάμηνο τουλάχιστον δείχνει να συνηγορεί με αυτή την εκτίμηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Παιγνίων το πεντάμηνο της φετινής χρήσης κινείται με ισχυρούς ρυθμούς αύξησης στο σύνολο των δραστηριοτήτων του οργανισμού. Τα Πρακτορεία μαζί με τα VLTs έχουν πραγματοποιήσει 515,3 εκατ. ευρώ μικτής κερδοφορίας (GGR) έναντι 167,3 εκατ. ευρώ το περυσινό πεντάμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 208 εκατ. ευρώ. Τα λαχεία και το ξυστό παρουσιάζουν αύξηση 236% σε επίπεδο μικτών κερδών προσθέτοντας άλλα 43,15 εκατ. ευρώ.

Ο Ιππόδρομος αν και δεν έχει σημαντική συνεισφορά έχει υπερδιπλασιάσει τα μικτά έσοδα (+256%) στα 3,6 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα το διαδίκτυο εμφανίζει μείωση 16,8%, η οποία ωστόσο κρίνεται φυσιολογική από τη στιγμή που πέρυσι στο μεγαλύτερο μέρος του α’ τριμήνου υπήρχαν υγειονομικά πρωτόκολλα που περιόρισαν την επισκεψιμότητα στο επίγειο δίκτυο με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του στοιχηματισμού να πραγματοποιείται στο διαδίκτυο. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία το μερίδιο αγοράς του ΟΠΑΠ μαζί με τη Stoiximan στο διαδίκτυο βρίσκεται στο 50%.

Κάνοντας τη σχετική αναγωγή στα έσοδα προκύπτει ότι ο ΟΠΑΠ το πεντάμηνο έχει έσοδα από τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα 702,2 εκατ. ευρώ έναντι 344,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πεντάμηνο επομένως τρέχει με αύξηση εσόδων 103,8% χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη δραστηριότητα από την Κύπρο η οποία αντιστοιχεί στο 5% των ενοποιημένων εσόδων.

Την Παρασκευή 15/7 η μετοχή του ΟΠΑΠ θα είναι κομμένη από το τακτικό μέρισμα των 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Η εν λόγω χρηματική διανομή έχει τη δυνατότητα επιλογής επένδυσης σε μετοχές (Scrip) με ημερομηνίες υπολογισμού τιμής έκδοσης μεταξύ 20/7 έως 26/07. Η πληρωμή του τακτικού μερίσματος θα γίνει στις 8 Αυγούστου.

Από την έως τώρα πορεία της μετοχής οι 5 αποκοπές μερισμάτων που έχουν προηγηθεί και είχαν τη δυνατότητα επιλογής επένδυσης σε νέες μετοχές είχαν επιπλέον απόδοση 23% από ότι αν ο μέτοχος ελάμβανε τη χρηματική διανομή σε μετρητά. Επισημαίνεται ότι η επιστροφή κεφαλαίου των 90 λεπτών θα αποκοπεί από τη μετοχή στις 25 Ιουλίου και η έναρξη πληρωμής θα γίνει στις 4 Αυγούστου. Οι επιστροφές κεφαλαίου δεν έχουν δυνατότητα επανεπενδυσης με τη μορφή νέων μετοχών.

Βασικά Μεγέθη Αποτελεσμάτων Παρόχων τυχερών παιχνιδιών (5μηνο 2022)

Πηγή: Επιτροπή Παιγνίων