ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,1% το 2020 - Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,1% το 2020 - Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα

Ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για την ελληνική οικονομία το 2020 και επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σχεδιαζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης ενδέχεται να δώσει μεγαλύτερη των προβλέψεων ώθηση στην οικονομία.

Ειδικότερα, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα πλεονάσματα είναι διασφαλισμένα τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, ενώ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους της στην ΕΕ στόχων ή στην εξεύρεση συμφωνίας για τον περιορισμό τους».

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Αντίθετα η υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό θα περιορίσει κάπως τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών.

«Παρά την υιοθέτηση επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων στα μέσα του 2019, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει υψηλό, στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Ο προϋπολογισμός του 2020 - που περιλαμβάνει μεγάλες φορολογικές μειώσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογισμό των δαπανών - θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη διαρκή αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, καθώς και για την αύξηση των επενδύσεων και την επιτάχυνση της παραγωγικότητας».

«Μοχλός» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν οι εξαγωγές σύμφωνα με την έκθεση, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020. Παράλληλα, η  ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις τιμές, με το ποσοστό απασχόλησης να έχει αυξηθεί πάνω από το 57% - που είναι το υψηλότερο από το 2010 - και το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17%.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και ακόμα περισσότερο στο 14,8% το 2021, τονώνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. 

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο προβλέπει να υποχωρεί φέτος στο 176,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω το 2020 στο 171,4%. 

Παράλληλα, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» αναμένεται να επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, την οποία χαρακτηρίζει η απαραίτητη για την αύξηση του δανεισμού και των επενδύσεων.