Ομόλογο-μαθουσάλα, διάρκειας 100 ετών, εκδίδει η Αυστρία

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, 16:21 - Τελευταία ενημέρωση: 16:46
-A +A
Ομόλογο-μαθουσάλα, διάρκειας 100 ετών, εκδίδει η Αυστρία

Μοιάζει να είναι παράδοξο: Μια χώρα η οποία δεν έχει συμπληρώσει ένα αιώνα ύπαρξης, εκδίδει ομόλογο διάρκειας εκατό ετών -για το οποίο θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο της τάξης του 2,1%. Πρόκειται για την Αυστρία, η οποία στην 99ετή ιστορία της έχει κηρύξει χρεοστάσιο δύο φορές.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση της Βιέννης, που άρχισε τις προετοιμασίες για να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα εκδώσει, στις 17 Σεπτεμβρίου, το λεγόμενο «ομόλογο-μαθουσάλα», εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα που της δίνουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που ισχύουν σήμερα από την πλευρά της ΕΚΤ. Μένει να αποδειχθεί, βεβαίως, εάν και κατά πόσο το παρελθόν και το ρίσκο που υπάρχει λειτουργήσει ή όχι αρνητικά για τους υποψήφιους επενδυτές.

Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι είχαν προηγηθεί η Ιρλανδία και το Βέλγιο, που επίσης έχουν εκδώσει 100ετή ομόλογα μέσα στο 2017 (στις 16 Απριλίου). Η διαφορά, όμως, είναι ότι τα διέθεσαν απευθείας σε ιδιώτες επενδυτές και δεν ακολούθησαν τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς, μέσω κοινοπραξίας τραπεζών -κάτι που προτίθεται να κάνει τώρα η Αυστρία, αναθέτοντας τη διαδικασία στις Bank of America Merrill Lynch, Erste Group, Goldman Sachs, NatWest Markets και Societe Generale.

Μια ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι στην περίπτωση Βελγίου και Ιρλανδίας επρόκειτο για μικρά ποσά, της τάξης των 50-100 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα το ποσό που θα αναζητηθεί εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 δις.

Σε κάθε περίπτωση, μία επιτυχής πώληση θα έδειχνε ότι η ζήτηση για πολύ μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε μεταβολές των επιτοκίων, παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να καταργούν τα μέτρα στήριξης που έλαβαν στην εποχή της κρίσης. 

Στα αρχικά στάδια, η Αυστρία τιμολογεί τα ομόλογα με επασφάλιστρο 55-60 μονάδων βάσης σε σχέση με τα ομόλογά της που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2047, σύμφωνα με τραπεζίτες. Τα 30ετή ομόλογα είχαν απόδοση 1,52% σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Tradeweb, υποδηλώνοντας ότι η απόδοση των 100ετών ομολόγων θα διαμορφωθεί από 2,07% έως 2,12%.

Σημειώνεται ότι δύο ακόμη χώρες προχώρησαν φέτος στην έκδοση 100ετών ομολόγων. Πρόκειται για το Μεξικό -στις 15 Απριλίου, με αξία 1,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,22%- και την Αργεντινή -στις 17 Ιουνίου, με αξία 2,292 δις και επιτόκιο 7,21%. 

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα